Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbrand rasar i skogen på Gotland

Nu rasar en omfattande - och okontrollerad - brand över 50 hektar i den gotländska skogen.Foto: Johannes Zerihun/RosaHelikopter.se
Enligt polisen har man beställt fram helikoptrar som ska vattenbomba branden.Foto: Johannes Zerihun/RosaHelikopter.se
Efter att en gräsbrand spridit sig vidare till skogen står nu 50 hektar i brand.Foto: Pontus Altin
Elva fordon och 30-35 man arbetar nu med att bekämpa branden. Enligt Räddningstjänsten rör det sig om en ovanligt stor brand, av den klass som sällan inträffar på Gotland.Foto: Pontus Altin
Polisen betecknar det hela som en toppbrand, vilket innebär att det brinner uppe i trädkronorna på träden.Foto: Pontus Altin

Fjolårsgräset började brinna i vårsolen och orsakade en omfattande brand i den gotländska skogen.

Elden spred sig mycket snabbt och man har inte fått den under kontroll. På lördagsmorgonen sätts helikoptrar in.

– Det är som en svart dimma över himlen och det sticker i ögonen, berättade ögonvittnet Johannes Zerihun.

Branden upptäcktes vid lunchtid på fredagen av en privatperson som såg att det brann i gräset i närheten av Vänge mitt på Gotland.

När räddningstjänsten kom fram stod omkring 20 kvadratmeter i lågor - men elden spred sig snabbt.

– Det är vindbyarna som gjort att det spridit sig så snabbt samtidigt som det är väldigt torrt i markerna, förklarade ledningsoperatör Ulf Larsson på räddningstjänsten.

Sent på fredagskvällen var brandens omfattning ett 1000 x 1500 meter stort område, en och en halv kvadratkilometer.

– Området är ganska stort och har inte minskat under kvällen. Men nu har vinden mojnat och temperaturen sjunkit, så spridningen är inte lika kraftig längre, berättade Christer Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral vid 23-tiden.

 

LÄS MER: Boende på Gotland uppmanas att hålla sig inne

 

Inte under kontroll

Räddningstjänsten hade ännu inte branden under kontroll, och han förklarade att man höll på att mobilisera runt brandområdet. På måndagsmorgonen, vid sjutiden, sätts helikoptrar in, skriver TT.

– Vi bygger upp med slangledningar och personal för att kunna slå kraftigare mot branden under natten. Vi säkrar och förstärker begränsningslinjer, sa Christer Eriksson som konstaterade att det är svårt att säga hur framgångsrikt arbetet mot branden skulle kunna bli under natten.

Johannes Zerihun befann sig i området i flera timmar i går och såg hur lågorna spred sig på bara några sekunder.

– Det brann längs hela trädstammarna och brandmännen kämpade febrilt för att stoppa elden. Det luktar bränd skog och sticker i ögonen, säger han.

Räddningstjänsten begärde hjälp från både kustbevakningen och försvaret och ett stort antal personer från hemvärnet deltog också i arbetet under fredagen.

Inga evakueringar

Vid midnatt hade inga personer behövt evakueras på grund av branden.

Ön har tidigare erfarenheter av att gräsbränder varit på väg att utvecklas till allvarliga naturkatastrofer.

När en brand tog fart i gräset vid Kräklingbo den 9 juli 1992 utvecklades det hela till en våldsam skogsbrand. När räddningstjänst och brandkår till slut hade lyckats släcka den omfattande branden, fyra dagar senare, hade närmare 1000 hektar mark och skog till ett värde av närmare 20 miljoner brunnit ner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.