Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbrand i industri i Fagersta

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Det brinner i titanspån i en del av en 100 meter bred och 20 meter hög industrilokal i Fagersta i Västmanland.

– Det är en fullt utvecklad brand i lokalen, säger Kamil Bialas, vid räddningstjänsten.

Larmet kom strax före klockan två under natten mot lördag om en brand i den stora industribyggnaden där man återvinner metallspån.

Räddningstjänsten är på plats med styrkor från både Avesta, Norberg och Fagersta.

– Vi gör egentligen en passiv insats vilket betyder att vi inte släcker branden, vi bedömer att det inte går. Vi bevakar bara tills det brunnit ut, säger Kamil Bialas, regionalinsatsledare vid räddningstjänsten i södra Dalarna.

Strax efter klockan 03 utfärdade räddningsledaren ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, och uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det är kraftig rökutveckling från branden som på grund av vindriktningen driver mot centrala Fagersta, säger han.

Personal utrymd

Det är ingen direkt spridningsrisk till omkringliggande byggnader, men man har ändå utrymt intilliggande byggnader där det ska ha bott personal:

– Man har räknat in personalen och tagit de därifrån, säger Maria Rupla, befäl vid regionledningscentralen vid polisen i Mitt.

Förhoppningen är nu att branden håller sig till den del som redan brinner.

– Vi tror inte att det finns så mycket brännbart material i den andra delen av byggnaden. Men det återstår att se, säger Kamil Bialas och fortsätter:Vi kommer säkert att behöva stanna under några timmar till tills allt har brunnit ut, sade han vid fyratiden.

Det är ännu oklart hur branden kan ha startat, men polisen hade under natten ingen brottsrubricering på händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.