Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråket efter debatten i TV4: ”Jag blev skärrad”

Ordbråk mellan läraren och psykologen – efter intervjun i TV4. Foto: TV4
Isak Skogstad tycker att lågaffektivt bemötande är eftersträvansvärt men vill kunna agera i våldsamma situationer. ”Jag menar att jag måste få avvisa elever och sätta laget före jaget”, säger han.
Psykologen Bo Hejlskov Elvén.
Läraren Isak Skogstad. Foto: Ernst Henry Photography / Pressbild (isakskogstad.se)

Ett ordbråk har brutit ut mellan psykologen Bo Hejlskov Elvén och läraren Isak Skogstad.

Det tog fart efter ”Malou efter tio” i TV4.

– Jag blev skärrad, nästan rädd för honom, säger Isak Skogstad.

Bo Hejlskov Elvén hävdar å sin sida att läraren ägnar sig åt personangrepp.

På tisdagen mötte psykologen, författaren och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén läraren och skoldebattören Isak Skogstad för en debatt i ”Malou efter tio” i TV4.

Ämnet var lågaffektivt bemötande i skolan.

Metoden har debatterats länge och splittrat den svenska skolan i två läger. Den går i korthet ut på att affekt kan smitta och att man därför bör bemöta utåtagerande elever lugnt och kontrollerat.

Medan Bo Hejlskov Elvén förespråkar lågaffektivt bemötande är Isak Skogstad kritisk.

Det här är lågaffektivt bemötande

En metod som splittrar den svenska skolan. Den beskrivs som ett förhållningssätt för att hantera ”problemskapande beteende” hos elever.

Bo Hejlskov Elvén är den främsta företrädaren i Sverige. Enligt honom består metoden av en uppsättning verktyg för att kunna hantera svåra situationer utan att trappa upp konflikter, att utvärdera samt förändra.

En grundprincip är att affekt smittar – och därför bör en lärare behålla lugn och kontroll.

Metoden användes till en början för att hantera personer med grava neuropsykiatriska funktionshinder.

Bo Hejlskov Elvén säger att han utgår från barnens rättigheter och att metodens motståndare har ”en auktoritär barnsyn”.

Isak Skogstad menar att han som lärare måste sätta ”laget före jaget” och därför ha rätt att bland annat avvisa elever.

Källor: Skolvärlden, Svenska Dagbladet Debatt, Humana, Bo Hejlskov Elvéns hemsida 

Debatt om lågaffektivt bemötande i ”Malou efter tio”

I tisdagens debatt utgick de båda från en hypotetisk situation att en lärare blir spottad i ansiktet av en elev. Då tycker Bo Hejlskov Elvén att det bästa är att ”få lugn på situationen så snabbt som möjligt”.

– Vi ska inte börja ta tag i eleven, då får vi bara en våldsammare situation, sa han i TV4.

– Antingen tar vi ut eleven eller de andra eleverna. Uppstår den här situationen måste vi hantera den på ett sätt så den inte eskalerar.

Läraren Isak Skogstad håller inte med. Han sa i ”Malou efter tio”:

– Jag hade aldrig skickat ut alla andra elever. Jag hade förväntat mig att rektorn tog hand om eleven där och då. Det handlar om att vara tydlig och visa att det här absolut inte är okej. Det måste få konsekvenser.

Hätskt ordbråk mellan lärare och psykolog

Skogstad pratade om polisanmälan och en möjlighet att stänga av den bråkiga eleven. I debatten var Skogstad och Hejlskov Elvén tydligt oense – och ordbråket fortsatte även efteråt, något som Skolvärlden först skrev om.

Isak Skogstad säger till Expressen att det var en ”bra, stundtals ganska tuff och intensiv debatt”.

Men han reagerade på det som skedde efteråt.

– Jag gick fram och sa tack för en bra debatt men när jag stod bredvid Malou sa Bo att han aldrig mer tänker ställa upp i programmet och att om han hade vetat att jag var bjuden hade han tackat nej, säger Isak Skogstad.

https://twitter.com/isakskogstad/status/1189119782475485185

Han fortsätter:

– När vi lämnade studion slog det slint hos honom. Han blev röd i ansiktet och sa att jag är en amatör och han expert. Att det här inte handlar om åsikter utan fakta. Han malde på som tusan. Jag blev paff.

Enligt Isak Skogstad har han aldrig varit med om att ”en vuxen akademiker blivit så ursinnigt arg”.

– Paradoxalt nog tycker han att man ska reglera känsloutfall men han blev väldigt känslomässig, säger läraren.

Efter TV4-debatten: ”Upprörd”

Bo Hejlskov Elvén säger att han tackade ja till en intervju i TV4 – inte till en debatt.

– Jag tackar alltid nej till debatter eftersom det blir politiskt när en åsikt ställs mot kunskap. Jag sysslar med vetenskap.

Enligt psykologen berättade han hur han kände för Malou von Sivers efter programmet. Han ska sen ha fått en ursäkt av TV4.

Så svarar TV4 om upplägget

Marika Långström, redaktör på Malou efter tio, skriver i ett sms:

 

”Gästerna bjöds in till programmet för ett samtal som skulle handla om för eller emot metoden lågaffektivt bemötande i skolan. De möttes i våra lokaler på TV4 innan sändning och hade möjlighet att lära känna varandra.

Båda gästerna hade kontakt med redaktionen innan de valde att medverka och fick möjligheten att ställa frågor om upplägget. Däremot är Malou efter tio en journalistisk verksamhet och bestämmer själva vilka frågor som ställs.

Det är inte ovanligt att ämnen som tas upp i programmet väcker känslor och skapar debatt. Det som sedan händer får debattörerna själva ta ansvar för”.

Psykologen säger vidare att hans irritation inte var riktad mot Isak Skogstad personligen och att läraren inte behöver vara skärrad.

– Det blev professionell kunskap mot amatörmässig och det funkar inte. Han har jobbat sammanlagt ett halvår i skolan, jag har jobbat med beteende i 20 år, säger Bo Hejlskov Elvén.

Han fortsätter:

– Jag var upprörd på TV4 men inte på ett sätt som var skrämmande och jag skällde inte ut honom, så jag blev ganska förvånad när jag såg hans Twitteruttalande där jag framstår som bindgalen.

Hävdar personangrepp

Enligt Bo Hejlskov Elvén har han fått en del hat efter programmet. Och han menar att Isak Skogstad är ”efter honom” personligen. 

– Han har skrivit debattartiklar i Svenska Dagbladet bara riktade mot mig och inte mot metoden. 

– Det senaste året har han försökt komma åt mig personligen flera gånger för att jag står för det motsatta av vad han står för. Han brukar använda argumentet att jag bara göra detta för att tjäna pengar – helt vansinniga personangrepp som jag inte förstår.

Ligger det någon sanning i det?

– Jag jobbar med detta men jag valde inte att bli psykolog för att tjäna pengar.

Isak Skogstad säger att han förstår sin debattmotståndares irritation, men menar att Hejlskov Elvén vände ilskan mot honom i stället för mot TV4.

– Klart han skulle vilja stå i tv på bra sändningstid och göra reklam för sin metod utan att få kritik men som akademiker borde han välkomna kritik.

Malou von Sivers märkte inget bråk

Programledaren Malou von Sivers märkte själv inget skällande.

– Det blev en väldigt tydlig debatt om ett ämne där det finns väldigt olika åsikter som står mot varandra och det är då debatter blir som bäst, säger hon och fortsätter:

– Sedan fortsatte jag med sändningen men det är möjligt att det är på väg ut ur vårt hus som det fortsätter, det vet inte jag.

Sen när Isak Skogstand besöker Expressen Kultur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.