Foto: Christine Olsson / Scanpix
 Foto: Christine Olsson / Scanpix

Storbråken inom Socialdemokraterna

Publicerad
Uppdaterad
I stora delar av landet råder splittring, hat och konflikt inom Socialdemokraterna.
- Det hör till, säger Mona Sahlin.
Tidningen Dagens Samhälle har gjort en sammanställning av de interna konflikter som plågar Socialdemokraterna runt om i landet. Och det saknas inte bråk.
I Timrå har kommunalrådet Kenneth Westberg hoppat av och kandiderar nu för Moderaterna.
- Vi hade ett par viktiga frågor som jag ville driva. Jag fick höra av partiexpeditionen att jag inte var en lämplig företrädare för S i de här frågorna. Jag skulle tiga, vara tyst, säger han till Expressen.

Tvingades att dra lott

I Kalix var partiet splittrat och tvingades att dra lott om förstanamnet på valsedeln. När kommunalrådet Robert Forsberg förlorade lämnade flera S-politiker sina platser på listan.
I Bjuv har Anette Roos, S-ordförande i kommunen, bytt parti och står nu etta på Miljöpartiets lista. Hon anser att interna S-intriger lamslog partiarbetet.
- Alla bara angrep varandra, ingen hade tid att bedriva politik, säger hon.
Arbetarekommunen Arvidsjaurs ordförande Jan-Åge Mikaelsen har avgått efter hot och påhopp. Oppositionsrådet Madeleine Dahlgren i Lilla Edet lämnade sina uppdrag efter en falangstrid. Längst upp i norr, i Kiruna, har en rad socialdemokrater gått över till Kirunapartiet.
Även i Hällefors, Jokkmokk och Eslöv har S-toppar hoppat av efter bråk. I Höganäs slutade det med att man hade två konkurrerande S-listor.

"Illa behandlad"

Och i Bollnäs hotar kommunalrådet Olle Nilsson Sträng att lämna partiet.
- Jag har blivit otroligt illa behandlad av ett antal ledande politiker inom arbetarekommunen, säger han till tidningen Ljusnan.
Men Mona Sahlin tycker inte S-bråken runt om i landet är oroväckande.
- Jag tror inte det är speciellt ovanligt. Det har varit folk som suttit väldigt länge, och som inte vill lämna, och så uppstår det konflikter. Det hör till, säger S-ledaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag