Storbråk om rusande elpriset – inför toppmötet

Ola Ringdahl, vd Lindab: ”Måste titta på andra ställen för framtida produktion”.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: JOHN THYS / AP TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna har ökat kraftigt i Europa.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Det svider i plånboken för många européer just nu.

Elpriserna har gått upp rejält – samtidigt som bensinpriset rusat.

När EU-topparna nu samlas för att diskutera frågan kommer skarpa krav från flera länder om att skrota unionens klimatåtgärder.

– Alla kommer att drabbas, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Europas elkris fortsätter. Priset har ökat kraftigt och nu går vi dessutom mot kallare tider, med större elförbrukning som följd.

Orsakerna till situationen är flera. Inte minst handlar det om höga gaspriser, som gått upp kraftigt på grund av förhöjd efterfrågan från bland annat Asien.

Men flera EU-länder – med Ungerns Viktor Orbán i spetsen – pekar ut en annan orsak: EU:s klimatpolitik. Handeln med utsläppsrätter ses som en orsak. Priset på utsläppsrätter har fördubblats, vilket framför allt påverkar de länder som använder mycket kolkraft och därför har stora utsläpp.

”Priset kommer att gå upp”

EU-kommissionen har också planer på att låta bostäder och vägtransporter omfattas av utsläppssystemet. Något som flera länder i öst- och centraleuropa vill stoppa, rapporterar Sveriges Radio, eftersom det i slutändan kan landa hos konsumenterna.

– EU-medborgarna betalar ett högt pris och det priset kommer att gå upp varje dag om inte den här korkade planen stoppas, säger han.

Även tidigare har han riktat udden mot EU och hävdat att ”byråkrater i Bryssel” har fått priserna höjda på grund av sin klimatpolitik.

– De här besluten måste dras tillbaka... nu är priserna där de borde vara 2030. Bryssel är inte lösningen i dag, de är problemet, har han sagt och framhållit att också Polen och Tjeckien står bakom kraven.

Ministern oroad

Men EU-kommissionen ser inte utsläppshandeln, utan de höga gaspriserna, som huvudorsaken till prisrusningen.

– Det är inte de här förslagens fel att vi har höga elpriser, utan det har helt andra orsaker, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till radion.

Elkostnaderna får inte bli en ursäkt för att skrota klimatåtgärderna, anser han.

– Den här diskussionen får inte ses som ett sätt att bromsa klimatomställningen och de olika förslag som vi nu har på bordet när det gäller hur vi ska klara att minska utsläppen med 30 procent minst till 2030, säger Hans Dahlgren till SR.

El-experten tipsar – så kan du spara tusentals kronor

Dessa är de värsta elbovarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.