Storbråk mellan Reinfeldt och Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt går till hårt angrepp mot Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik, som han menar leder till förvaring av människor.
Men Mona Sahlin slår tillbaka:
- Ni fortsätter tro att sänkta skatter är en mirakelkur, sade hon under dagens partiledardebatt.
Tonen var stundtals mycket hård när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försvarade sin arbetsmarknadspolitik under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Han gick till motangrepp mot Socialdemokraterna och ställde sig frågande till hur höjda kostnader för företag och skattehöjningar kan skapa fler jobb.
– Det är oklart för mig vad er jobbpolitik är, förutom kraftigt höjda skatter, sade statsministern.
Fredrik Reinfeldt menade också att partiet friserat siffror i sin partimotion för att dölja effekterna av sin politik för väljarna.

"Förvaring av människor"

Enligt statsministern har Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik tidigare lett till förvaring av människor.
– Minns de tio åren med Göran Persson. 140 nya förtidspensionerade varje dag i tio och ett halvt år. Det var den jobbpolitik de nu vill gå tillbaka till. En politik vars syfte var att slussa människor ut ur arbetsmarknaden in i ersättningssystem. Arbetsföra människor som man stämplade i pannan: Ni har jobbat färdigt. Det var det vi utmanade 2006. Det är det de längtar tillbaka till, sade han enligt TT.
S-ledaren Mona Sahlin kontrade med att fråga var jobben är, och hävdade att Reinfeldt allt för lättvindigt skyller arbetslösheten på finanskrisen.
– Ni fortsätter att tro att sänkta skatter är en mirakelkur. Men det är inte finanskrisen som förstört a-kassan. Det är du. Det är inte finanskrisen som gjort att pensionärer nu betalar mer skatt än löntagare. Det är du, sade Mona Sahlin.

"Aggressiv och arrogant"

När Vänsterpartiets ledare Lars Ohly gav sig in i debatten duggade personangreppen tätt mellan honom och statsministern. Han anklagade Reinfeldt för att vara aggressiv och arrogant och tyckte att han verkade pressad – vilket kunde bero på att han umgåtts för mycket med "den koleriske" finansministern Anders Borg.
– Ni har lite uppförsbacke när ni ska försvara att 150 000 jobb har försvunnit det senaste året. Utanförskapet har ökat med 70 000 personer under er period.
Lars Ohly fortsatte:
– Vill inte statsministern att människor ska vara med i a-kassan, är det skälet till de dramatiskt höjda avgifterna och sänkta ersättningsnivåerna? Är det det som är den dolda agendan? Ni vill utförsäkra människor, ni vill att de ska ha det ännu sämre. Ni vill minska tryggheten och öka rädslan i samhället.
I en replik svarade Fredrik Reinfeldt:
– Om ni förlorar valet kan ni ju kollektivt söka in till psykologlinjen, för ni verkar vara oerhört intresserade av det här. Annars kan man ju uppfatta det som lite koleriskt där på slutet, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag