Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbråk inom kyrkan
– om kors runt halsen

Helena Edlund, en av initiativtagarna till facebook-gruppen Mittkors.
Foto: Privat
Gunnar Sjöberg, kommunikationschef, Svenska kyrkan.
Foto: Privat

Facebook-gruppen Mittkors har lett till en konflikt inom Svenska kyrkan.

Syftet med gruppen är att uppmana kristna att ta selfies med sina kors – för att stötta förföljda kristna.

Men kommunikationschefen på kansliet i Uppsala, Gunnar Sjöberg, kallar det hela ”okristligt”.

– Det är ju så orimligt att det inte går att bemöta. Skulle vi som präster inte vilja att människor är öppna med sin kristna tro, det blir ju lite absurt, säger en av initiativtagarna, Helena Edlund.

När tre svenska präster som driver bloggen Kristen opinion startade upp gruppen Mittkors väckte det starka känslor. Syftet med Facebook-gruppen är att uppmana kristna människor att ta selfies tillsammans med sina smyckeskors, och sedan lägga upp i sociala medier. Gruppen har nu över 2 000 medlemmar. Initiativet tog de efter att en präst mördades inne i sin kyrka i Frankrike förra veckan.

– Det är väldigt enkelt. Det är bara att vi vill uppmärksamma och ta ställning för världens förföljda kristna. Vi vill visa på hopp och kärlek, mot mörker och våld. Det är alldeles för mycket av det i samhället i dag. Och där vill vi lyfta fram korset som ett tecken på hopp och kärlek, säger en av initiativtagarna, Helena Edlund.

”Uppviglande”

Men inte alla höll med om att initiativet tjänade det syftet. Gunnar Sjöberg som arbetar som kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala kritiserade det i ett inlägg på sin privata Facebook. Där skriver han att uppmaningen är ”uppviglande” och ”okristligt”. Han skriver också i ett annat av sina inlägg att ”tonläget hos flera kristna bloggare och kyrkliga debattörer är ofräscht”.

Expressen har sökt Gunnar Sjöberg för en kommentar kring hans inlägg, men han hänvisar genom Svenska kyrkans presstjänst till en text som han skrivit på sin blogg. Där skriver han om sin kritik mot Facebook-gruppen.

"Att vi ska ta avstånd från terrorism i religionens namn är självklart. Jag har dock ställt mig frågande till kampanjen #mittkors, som startade som en följd av det fruktansvärda mordet på den franske prästen Jacques Hamel, för att Jesu kors riskerar att användas som ett tecken mot en annan grupp bekännare. Inte bara som ett tecken för utsatta kristna", skriver han.

Han skriver också att han själv brukar göra korstecknet. Enligt honom är korset också en symbol som använts inom flera olika sammanhang tidigare. Men att kampanjen nu kan motverka korsets syfte.

"Jag är orolig för att korset blir en distanserande markör, som delar in oss i ett vi och ett dom, och inte det hoppets tecken som jag menar Jesus står för", skriver han i sitt blogginlägg.

Kan inte användas mot någon

Men Helena Edlund håller inte med om att deras kampanj skapar ett vi och dem, så som Gunnar Sjöberg pekar på.

– Korset används inte emot någon, utan det används för någon. Det används för att visa på hopp och kärlek och solidaritet i en värld av mörker och våld, säger hon.

Helena Edlund har läst Gunnar Sjöbergs Facebook-inlägg och har reagerat på hans ordval. Ett av orden som hon är kritisk till är ”okristligt”.

– Personligen så blir jag väldigt ledsen, därför att det är väldigt starka ord. Och som präst så blir jag bedrövad, för det är ju just det som är vårt uppdrag. Att visa på korset, det är ju mitt uppdrag som präst, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.