Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråk i S om Libyen

Urban Ahlin vill att Sverige deltar i angreppet på Libyen.Foto: Ylwa Yngvesson
Ett storbråk har blossat upp inom Socialdemokraterna med anledning av ett eventuellt svensk ingripande i Libyen.
Marita Ulvskog är emot - Urban Ahlin för.
- Jag tycker inte det är ett motiv för oss att ställa oss i en kö och ivrigt vifta med handen för att få vara med och skjuta, säger Ulvskog.
- Det handlar inte om att vifta med handen och vilja skjuta utan om att försvara en internationell rättsordning, säger Ahlin.
Inom de kommande dagarna väntas Sverige få en förfrågan från Nato om vi vill delta med Jasplan under arbetet med att upprätthålla en flygförbudszon över Libyen.
Marita Ulvskog, Socialdemokraternas gruppledare i EU-parlamentet, menar att det vore rena vansinnet, rapporterar TT, och hon går därmed emot Urban Ahlin som är partiets utrikespolitiske talesperson.
- Jag delar inte alls hans uppfattning. Sverige ska inte aspirera på att vara en militärmakt. Vi ska ställa upp med diplomati och ekonomiska sanktioner och annat men inte med militär, säger Ulvskog enligt TT.

"Vi ska ha en annan roll"

FN-mandatet förändrar inte det, anser hon.
- Jag tycker inte det är ett motiv för oss att ställa oss i en kö och ivrigt vifta med handen för att få vara med och skjuta. Vi ska ha och har haft en annan roll, säger Ulvskog och lyfter fram insatser med minröjning och fältsjukhus.
Det handlar inte om att vara neutral eller passiv utan om att lyfta fram Sveriges humanitära sida, enligt Ulvskog.
- Vi ska inte ge oss in i krigshandlingar, säger hon till TT.

FN-beslut

Urban Ahlin reagerar skarpt på Ulvskogs uttalanden.
- Det är en socialdemokratisk tradition att delta i insatser som FN fattar beslut om. Det handlar inte om att vifta med handen och vilja skjuta utan om att försvara en internationell rättsordning, säger han.
Han påpekar att partiets riksdagsgrupp i tisdags fattade beslut om att stödja en flygförbudszon och att Sverige ska vara berett att delta i den.
- Jag har inte sagt att jag är positiv till att sända JAS-plan, säger Ahlin och hänvisar till att det är först när det finns en förfrågan och ett förslag från regeringen som det är aktuellt att ta ställning till konkreta insatser.