Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbråk i S om Libyen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Urban Ahlin vill att Sverige deltar i angreppet på Libyen.
Foto: Ylwa Yngvesson

Ett storbråk har blossat upp inom Socialdemokraterna med anledning av ett eventuellt svensk ingripande i Libyen. 

Marita Ulvskog är emot - Urban Ahlin för. 

- Jag tycker inte det är ett motiv för oss att ställa oss i en kö och ivrigt vifta med handen för att få vara med och skjuta, säger Ulvskog. 

- Det handlar inte om att vifta med handen och vilja skjuta utan om att försvara en internationell rättsordning, säger Ahlin.

Inom de kommande dagarna väntas Sverige få en förfrågan från Nato om vi vill delta med Jasplan under arbetet med att upprätthålla en flygförbudszon över Libyen.

 Marita Ulvskog, Socialdemokraternas gruppledare i EU-parlamentet, menar att det vore rena vansinnet, rapporterar TT, och hon går därmed emot Urban Ahlin som är partiets utrikespolitiske talesperson.

 - Jag delar inte alls hans uppfattning. Sverige ska inte aspirera på att vara en militärmakt. Vi ska ställa upp med diplomati och ekonomiska sanktioner och annat men inte med militär, säger Ulvskog enligt TT.

"Vi ska ha en annan roll"

 FN-mandatet förändrar inte det, anser hon.

 - Jag tycker inte det är ett motiv för oss att ställa oss i en kö och ivrigt vifta med handen för att få vara med och skjuta. Vi ska ha och har haft en annan roll, säger Ulvskog och lyfter fram insatser med minröjning och fältsjukhus.

 Det handlar inte om att vara neutral eller passiv utan om att lyfta fram Sveriges humanitära sida, enligt Ulvskog.

 - Vi ska inte ge oss in i krigshandlingar, säger hon till TT.

FN-beslut

 Urban Ahlin reagerar skarpt på Ulvskogs uttalanden.

 - Det är en socialdemokratisk tradition att delta i insatser som FN fattar beslut om. Det handlar inte om att vifta med handen och vilja skjuta utan om att försvara en internationell rättsordning, säger han.

 Han påpekar att partiets riksdagsgrupp i tisdags fattade beslut om att stödja en flygförbudszon och att Sverige ska vara berett att delta i den.

 - Jag har inte sagt att jag är positiv till att sända JAS-plan, säger Ahlin och hänvisar till att det är först när det finns en förfrågan och ett förslag från regeringen som det är aktuellt att ta ställning till konkreta insatser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.