Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Storbedrägeri på Svenska Spels poker

Publicerad

Svenska Spel har polisanmält 14 personer för att ha lurat till sig stora summor på online-poker.

– Man har lurat andra kunder. Sannolikt har de använt programvara, så kallade poker-botar, vilket innebär att maskinen spelar i stället för människan, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel, till TT.

Totalt har de spelat in 1,8 miljoner under ett år. När de 14 spelarna stängdes av fanns sammantaget 108 000 kronor på deras konton.

Varje år spelar omkring 90 000 personer poker på den aktuella nivån hos Svenska Spel, men det är oklart hur många som har drabbats.

Startade med ett tips

Polisanmälan gjordes den 14 februari. En förundersökning om grovt bedrägeri har inletts.

– Vi fick ett tips om en spelare för fyra månader sedan. Genom tipset har vi också kunnat hitta flera spelare, totalt 14 stycken. Det fanns starka indikationer att det var ett dataprogram. Man tar inte raster på vanligt sätt utan spelar bara på, timme ut och timme in, säger Käll.

Lotteriinspektionen har informerats av Svenska Spel och en internutredning har dragits i gång parallellt med polisutredningen.

Käll är självkritisk kring det faktum att det tog så lång tid mellan tips och polisanmälan.

– Det är inte godkänt, det är bara att erkänna. Där har vi brustit och vi ska titta närmare på våra rutiner, säger Käll, som själv inte fick veta något förrän den 11 februari.

Bevakningen är stärkt

Hur många som har drabbats utreds både av polisen och av Svenska Spel.

– För mig är det orimligt att alla de 90 000 spelarna skulle vara drabbade, det får utredningen visa. Om det konstateras att brott har begåtts kommer vi att kompensera kunderna, säger Käll.

Hur vet ni att det inte är fler än dessa 14 som fuskat?

– Det kan vi inte utesluta, men vi har stärkt bevakningen. Nu har vi sett mönstret och vet när vi bör stänga av personer. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger han.

"Inte sett tidigare"

Alla de 14 kontona har inte startat samtidigt, det äldsta är tolv månader gammalt. Samtliga misstänkta fuskare är identifierade.

Det här är första gången Svenska spel polisanmäler personer som spelar poker online.

– Det finns alltid de som inte följer reglerna, som vi har stängt av eller varnat. Men det här har vi inte sett tidigare, säger Käll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag