Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Storbedrägeri på Svenska Spels poker

Foto: Olle Sporrong

Svenska Spel har polisanmält 14 personer för att ha lurat till sig stora summor på online-poker.

– Man har lurat andra kunder. Sannolikt har de använt programvara, så kallade poker-botar, vilket innebär att maskinen spelar i stället för människan, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel, till TT.

POKER PÅ NÄTET

POKER PÅ NÄTET

  • Svenska Spel är det enda svenska företag som får bedriva pokerspel på nätet. Men det finns en uppsjö andra sajter, registrerade utomlands, som vänder sig till svenska spelare.
  • Tvåa på svenska marknaden är världens största pokersajt Pokerstars, enligt bolagets egna uppgifter.

Totalt har de spelat in 1,8 miljoner under ett år. När de 14 spelarna stängdes av fanns sammantaget 108 000 kronor på deras konton.

Varje år spelar omkring 90 000 personer poker på den aktuella nivån hos Svenska Spel, men det är oklart hur många som har drabbats.

Startade med ett tips

Polisanmälan gjordes den 14 februari. En förundersökning om grovt bedrägeri har inletts.

– Vi fick ett tips om en spelare för fyra månader sedan. Genom tipset har vi också kunnat hitta flera spelare, totalt 14 stycken. Det fanns starka indikationer att det var ett dataprogram. Man tar inte raster på vanligt sätt utan spelar bara på, timme ut och timme in, säger Käll.

Lotteriinspektionen har informerats av Svenska Spel och en internutredning har dragits i gång parallellt med polisutredningen.

Käll är självkritisk kring det faktum att det tog så lång tid mellan tips och polisanmälan.

– Det är inte godkänt, det är bara att erkänna. Där har vi brustit och vi ska titta närmare på våra rutiner, säger Käll, som själv inte fick veta något förrän den 11 februari.

Bevakningen är stärkt

Hur många som har drabbats utreds både av polisen och av Svenska Spel.

– För mig är det orimligt att alla de 90 000 spelarna skulle vara drabbade, det får utredningen visa. Om det konstateras att brott har begåtts kommer vi att kompensera kunderna, säger Käll.

Hur vet ni att det inte är fler än dessa 14 som fuskat?

– Det kan vi inte utesluta, men vi har stärkt bevakningen. Nu har vi sett mönstret och vet när vi bör stänga av personer. Vi ser mycket allvarligt på det här, säger han.

"Inte sett tidigare"

Alla de 14 kontona har inte startat samtidigt, det äldsta är tolv månader gammalt. Samtliga misstänkta fuskare är identifierade.

Det här är första gången Svenska spel polisanmäler personer som spelar poker online.

– Det finns alltid de som inte följer reglerna, som vi har stängt av eller varnat. Men det här har vi inte sett tidigare, säger Käll.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!