En granskning av de sju största svenska bankerna visar att alla investerar eller lånar ut pengar till företag som bidrar till avskogningen i brasilianska Amazonas eller Cerradon.
Storbankerna – Nordea, Swedbank, SEB, Danske Bank, Länsförsäkringar, Handelsbanken och Skandia – har tillsammans investeringar och lån på 11,5 miljarder i 27 av 61 högriskbolag.
Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide, menar att bankerna till viss del förbättrat sitt hållbarhetsarbete under det senaste året genom att utesluta brasilianska köttföretag.
– Däremot ser vi att man inte ställer samma krav eller har samma påverkan med företag som ligger längre upp i kedjan, säger han.
Livsmedelsföretag och riskkapitalbolag
I granskningen har man tittat närmare på tre bolag som svenska banker investerar i – riskkapitalbolaget Blackstone, livsmedelskedjan Carrefour och mejeriproduktsbolaget China Mengniu Dairy. Alla bidrar till att producera, använda eller sälja soja eller kött från regionen.
Blackstone är uppmärksammat för att äga ett brasilianskt bolag som driver hamnar och exporterar soja från Amazonas, och tidigare byggt hundratals mil motorväg genom regnskogen.
– Vår granskning visar att ingen bank har en pågående påverkansprocess med Blackstone, utan de verkade nöjda med Blackstones bortförklaring. Att genom hamnverksamheten sparar man utsläpp som skulle skett genom motorvägarna, säger Jakob König.
2019 kritiserades Swedbank för att ha särskilt stora investeringar i Blackstone. Kort därefter sålde banken av alla sina innehav och är nu den enda storbank som inte äger bolaget. Däremot angav man inte hållbarhet som orsak.

Även hållbara fonder en risk
Som privatperson är det svårt att investera hållbart, menar Jakob König.
– Hållbarhetsfonder har betydligt lägre investeringar, men med det sagt, så hittade vi flera av de här bolagen även där, framför allt i de såkallat passiva indexfonderna, säger han.
Genom granskningen som gjorts av Naturskyddsföreningen, Fair Finance Guide och World Animal Protection, vill man öka kunskapen och insynen för kunderna.
– Många av bankernas kunder vet nog inte hur kopplingen ser ut. Eftersom man inte vet så ställer man inte heller några krav, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Organisationerna bakom rapporten vill också se en tydligare lagstiftning för bankernas investeringar, något som enligt Karin Lexén redan diskuteras i EU.
– Vi ser att det inte riktigt räcker med frivillighet, säger hon.
SEB: Vi ser löpande över våra policyer
SEB meddelar att de tagit del av rapporten, och säger att hållbarhetsfrågor ”har hög prioritet på SEB”.
”Vad gäller SEB Investment Management specifikt har SEB:s fondbolag under de senaste åren ökat sitt engagemang när det gäller att motverka avskogning och att adressera den breda problematik som följer med den – såsom förlust av biologisk mångfald, påverkan på klimatförändringarna och mänskliga rättigheter för ursprungsfolk”, skriver Niklas Magnusson, pressansvarig vid SEB, i en kommentar till Expressen.
Samtidigt meddelar banken att de har mer att göra i frågan.
”SEB Investment Management ser löpande över och stärker våra policyer och åtaganden inom detta område, inklusive de frågor som lyfts i rapporten.”
”Det stämmer”
Handelsbanken meddelar i en kommentar att de samarbetar med andra investerare för att påverka bland annat brasilianska företag och politiker.
”Det stämmer att några av de bolag som tas upp i rapporten finns som mindre innehav i några av våra indexfonder. Vi har valt att hantera de hållbarhetsrisker som rapporten belyser genom att tillsammans med andra investerare delta i olika initiativ där vi påverkar och skickar tydliga signaler till brasilianska företag, internationella bolag och politiker”, skriver Karin Askelöf, Head of Sustainability vid Handelsbanken Fonder.
Banken skriver även att de kommer att se över hur de kan stärka sitt arbete.
”Rapporten lägger fram ett antal konkreta förslag på hur bankerna bör stärka analys och arbete vad gäller bolag med kopplingar till avskogning. Vi kommer titta på detta och se hur vi kan stärka vårt arbete ytterligare.”
”Ser allvarigt på utvecklingen i Amazonas”
Nordeas presskommunikatör David Henriksson skriver i en kommentar att de genom olika initiativ försöker driva förändring i sektorn.
”Nordea har investeringar i endast ett fåtal av företagen som nämns i rapporten. Nordea är också den bank som har flest engagemang i olika initiativ för att driva förändring i sektorn, vilket också nämns i rapporten. Nordea har inte något av de granskade företagen i sina hållbara fonder”, meddelar David Henriksson.
Enligt banken ser de allvarligt på det som sker i Amazonas.
”Nordea ser allvarligt på utvecklingen i Amazonas. Detta är tydligt då Nordea, som framgår av rapporten, valt att exkludera bolag där vi inte ser någon vilja till förändring. För att få till en långsiktigt hållbar utveckling försöker Nordea dock alltid först påverka bolagen genom att vara aktiv ägare vilket lyfts i rapporten som en viktig strategi.”
Swedbank: Ett ständigt pågående arbete
Swedbank skriver i en kommentar att deras hållbarhetsarbete står högt på agendan.
”Hållbarhetsarbete är ett ständigt pågående arbete och något som alltid står högt på vår agenda, och vi ser att rapporten bidrar till att sätta fokus på viktiga frågor om klimatomställningen, avskogning och djurskydd. Swedbanks utlåning i detta sammanhang är noll och Swedbank Roburs investeringsdel har också kontinuerligt minskat”, skriver Pia Gisgård, chef för hållbarhet och ägarstyrning på Swedbank Robur.
Pia Gisgård meddelar även i kommentaren att företagsdialoger inte är tillräckligt för att en förändring ska ske.
”När det gäller att konkret skapa förändring håller vi med om att enbart företagsdialoger inte räcker till, och att finansiella aktörer inte på egen hand kan driva den utvecklingen. Även politik och lagstiftning, nationell och internationell, behöver axla sitt ansvar för att driva utvecklingen i området i en mer hållbar riktning framåt.”