Katarina Wennstam Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENKatarina Wennstam Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Katarina Wennstam  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Maria Sveland Foto: LISA MATTISSONMaria Sveland Foto: LISA MATTISSON
Maria Sveland  Foto: LISA MATTISSON

Stora uppropet mot Svenska Akademien

Publicerad

209 svenska författare skriver under ett upprop mot sexismen inom Svenska Akademien i Göteborgs-Posten.  

De menar att problemet inom Akademien kvarstår och har fortsatt förtroende för Sara Danius. 

Uppropet som publicerats i Göteborgs-Posten har namnunderskrifter som Maria Sveland, Amanda Svensson och Katarina Wennstam. 

"Svenska Akademien, och framför allt vissa ledamöter av den, har under många års tid understött, samarbetat med och offentligt hyllat en person som sexuellt trakasserat otaliga kvinnor i och utanför kulturlivet." skriver författarna i uppropet. 

Problemet är inte löst 

Vidare skriver de i sitt upprop att den som gör motstånd eller försöker uppmärksamma sexuella övergrepp och maktmissbruk pekas själv ut som ett problem och lyfter fram att de fortfarande har förtroende för Sara Danius. 

"Svenska Akademien har sparkat Sara Danius och menat att de därmed har löst problemet. Vi som skriver under detta upprop menar tvärtom att problemet i organisationen kvarstår och att vi har fortsatt förtroende för Sara Danius ledarskap." skriver de i sitt upprop. 

Det var i torsdags som Sara Danius tvingades avgå från sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien.  

Fått massivt stöd 

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet. Det känns ganska bra, sa hon då.  

Förutom författarnas stöd har Sara Danius fått backning av en rad andra kända namn. Under hashtaggen #knytblus strömmade stödet in på sociala medier.  

"I dag knyter vi en knut för Sara", skrev skådespelaren Helena Bergström på Instagram och knyter en tjock, grå sjal runt halsen för att visa sitt stöd. 

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har nekat till anklagelserna som riktats mot honom. 

Jean-Claude Arnault har tidigare för sin advokat Björn Hurtig berättat att han ser på anklagelserna mot honom som en häxjakt.

– Han förnekar det, säger advokat Björn Hurtig. Överhuvudtaget ser han det här hela väldigt mycket som en häxjakt som pågår mot honom med den ena anklagelsen efter den andra.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag