Stora uppropet mot Svenska Akademien

Katarina Wennstam
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Maria Sveland
Foto: LISA MATTISSON

209 svenska författare skriver under ett upprop mot sexismen inom Svenska Akademien i Göteborgs-Posten.  

De menar att problemet inom Akademien kvarstår och har fortsatt förtroende för Sara Danius. 

Uppropet som publicerats i Göteborgs-Posten har namnunderskrifter som Maria Sveland, Amanda Svensson och Katarina Wennstam. 

"Svenska Akademien, och framför allt vissa ledamöter av den, har under många års tid understött, samarbetat med och offentligt hyllat en person som sexuellt trakasserat otaliga kvinnor i och utanför kulturlivet." skriver författarna i uppropet. 

Problemet är inte löst 

Vidare skriver de i sitt upprop att den som gör motstånd eller försöker uppmärksamma sexuella övergrepp och maktmissbruk pekas själv ut som ett problem och lyfter fram att de fortfarande har förtroende för Sara Danius. 

"Svenska Akademien har sparkat Sara Danius och menat att de därmed har löst problemet. Vi som skriver under detta upprop menar tvärtom att problemet i organisationen kvarstår och att vi har fortsatt förtroende för Sara Danius ledarskap." skriver de i sitt upprop. 

Det var i torsdags som Sara Danius tvingades avgå från sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien.  

Fått massivt stöd 

– Det var Akademins vilja att jag skulle lämna mitt uppdrag som ständig sekreterare. Därmed beslöt jag också att lämna min stol, stol nummer 7. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan. Jag hade gärna velat fortsätta men det finns annat att göra här i livet. Det känns ganska bra, sa hon då.  

Förutom författarnas stöd har Sara Danius fått backning av en rad andra kända namn. Under hashtaggen #knytblus strömmade stödet in på sociala medier.  

"I dag knyter vi en knut för Sara", skrev skådespelaren Helena Bergström på Instagram och knyter en tjock, grå sjal runt halsen för att visa sitt stöd. 

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har nekat till anklagelserna som riktats mot honom. 

Jean-Claude Arnault har tidigare för sin advokat Björn Hurtig berättat att han ser på anklagelserna mot honom som en häxjakt.

– Han förnekar det, säger advokat Björn Hurtig. Överhuvudtaget ser han det här hela väldigt mycket som en häxjakt som pågår mot honom med den ena anklagelsen efter den andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.