Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora störningar i tågtrafiken

Det är stora störningar i tågtrafiken mellan Stockholm-Uppsala, meddelar SJ på sin hemsida.

Stoppet ska bero på ett signalfel och elfel i Myrbacken. Bussar kommer att ersätta sträckan.

Prognosen ser inte ljus ut för de drabbade tågresenärerna.

– Det kommer nog att ta hela dygnet – till att börja med, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour.

Stoppet uppstod runt 07:30-tiden nu på morgonen, och påverkar framför allt SJ:s tågtrafik norrut från Stockholm via Uppsala.

– Det berör egentligen all trafik som ska passera Uppsala. Jag vet inte exakt vad det beror på, men jag har förstått det som att det är två orsaker som Trafikverket jobbar med och ansvarar för, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s presstjänst.

SJ arbetar nu med att ersätta sträckan Stockholm - Uppsala med bussar, främst under förmiddagen. Tåg som kommer norrifrån kommer också att stanna i Uppsala och därifrån får resenärerna åka vidare till Stockholm med buss.

– Vi har beställt och försöker få tag i bussar. Ett antal tåg kommer att omledas, bland annat till Dalarna, och sen kommer vissa tåg att stanna i Uppsala och sen får resenärerna åka buss till Stockholm, säger Elina Yli-Torvi.

På sträckan mellan Knivsta och Uppsala sätter SJ in bussar mellan Märsta och Knivsta, och sedan tåg mellan Knivsta och Uppsala.

– Man får räkna med förseningar under förmiddagen. Vi rekommenderar kunder som befinner sig i Uppsalaområdet att hålla sig uppdaterade på vår hemsida. Det är svårt att uppskatta förseningarna exakt, men det kommer bli förseningar på säkert upp till en timme för vissa, säger Elina Yli-Torvi.

Arlanda Express hänvisar passagerare till buss eller taxi, rapporterar TT.

– Vi håller kunderna informerade via vår hemsida och app, säger företagets vd Per Thorstensson till nyhetsbyrån.

Nedriven kontaktledning

Det är två fel som påverkat trafiken. En kontaktledning var nedriven. Den är uppe igen men saknar ström. Dessutom är det ett signalfel på sträckan. Trafikverket räknar med att problemen ska vara avhjälpta under förmiddagen.

– Kontaktledningen är lagad, men å andra sidan är det spänningslöst och signalfel ändå vid Myrbacken, säger Denny Josefsson på Trafikverkets presstjänst.

Problem hela dagen

Prognosen ser inte ljus ut för de drabbade tågresenärerna.

– Det kommer nog att ta hela dygnet – till att börja med, säger Denny Josefsson på Trafikverkets pressjour.

Tågtrafiken från Stockholm mot Uppsala, Falun, Gävle och Borlänge har drabbats av flera fel men en gräsbrand är huvudorsaken till trafikstoppet som ser ut att bli långvarigt.

– En gräsbrand har gått ner i en kabeltrumma och bränt av kablar vid stationen vi kallar Myrbacken, säger Denny Josefsson.

Även pendeltågen till Märsta och Arlanda Express påverkas.

– Vissa tåg kan vi köra, en dels ställs in och en del kör andra vägar, men det kommer att bli stora problem för tågresenärer under dygnet, konstaterar Denny Josefsson.

Eftersom det är långhelg nu kommer extra många resenärer att drabbas.

– Det är väldigt många resenärer i området. Och i och med att det är långhelg så kommer många att drabbas, säger Tomas Borg, Trafikverkets sektionschef för underhåll i Stockholm.

– Vi jobbar nu intensivt för att undersöka omfattningen av skadorna, sedan kan vi ge en mer tillförlitlig prognos, säger han.

Fick evakueras

Jonas Malmqvist var på väg till jobbet ute på Arlanda flygplats när tågsträckan blev strömlös på morgonen. Han åkte med ett Arlanda Express-tåg på morgonen.

– Man hörde en smäll i tåget och sedan bromsade det in. Sen förklarade de att tåget var strömlöst och att vi väntade på att strömmen skulle komma tillbaka, säger han.

Men efter att de suttit i en timme och väntat fick de som var med på tåget evakueras och flyttas över till ett annat tåg som stannade bredvid.

– De meddelade att vi skulle evakuera och flytta till ett annat tåg. Det var nog jobbigt för de med många väskor och äldre att klättra ner på spåren. Men personalen var väldigt hjälpsamma, säger Jonas Malmqvist.

Stämningen på tåget var rätt så lugn, men många resenärer var oroliga över att de skulle missa flyget. Totalt uppskattar Jonas Malmqvist att det var något hundratal resenärer på det tåg där han befann sig.

– Det var lite stressigt. Många förstod att de skulle missa sina flyg, så stämningen var väl inte hundra direkt, säger Jonas Malmqvist.

 

Följande tåg påverkas:

Stockholm-Uppsala

Stockholm-Sundsvall-Umeå

Stockholm-Narvik

Stockholm-Falun/Mora

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!