Stora sprickan i ubåtsjakten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HMS Orion.
Informationsdirektör Erik Lagersten (t v) vill inte kommentera varför Orion inte är på plats.
Fredrik Wallin, talesperson i signalspaningsfrågor på FRA.
Foto: Sven Lindwall

Försvarsmaktens stora insats i Stockholms skärgård ifrågasätts nu inom Försvarets radioanstalt, FRA.

Trots att operationen pågått sedan i fredags ska FRA inte ha lyckats säkra några bevis för att utländska undervattensfarkoster kränkt svenskt territorium.

Expressens källa uppger att FRA:s avancerade signalspaningsfartyg Orion, som har särskild kompetens för att söka efter ubåtar, inte deltagit på plats i operationen i skärgården. Fartyget ligger för närvarande i Gdanskbukten i södra Östersjön.

På en presskonferens i går kväll redogjorde Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef Anders Grenstad för nya observationer som gjorts av privatpersoner. Men dessa ifrågasätts nu inom Försvarets radioanstalt, FRA.

Totalt har Försvarsmakten offentliggjort uppgifter om fem observationer - samtliga gjorda av privatpersoner.

Enligt Anders Grenstad bedöms informationen som "mycket trovärdig". Detta betyder att Försvarsmakten anser att det med 75-procentig säkerhet förekommit kränkningar av en utländsk undervattensfarkost.

Samtidigt uppger en centralt placerad källa för Expressen.se på onsdagsförmiddagen att hela den militära operationen i Stockholms skärgård, och det faktum att det ännu inte finns några "hårda fakta", ifrågasätts inom FRA.

Den stora insatsen inleddes vid lunchtid i fredags - men på Försvarets radioanstalt, med huvudkontor på Lovön väster om Stockholm, var "allt som vanligt". Stora delar av personalen gick hem vid 17-tiden och operationen ledde inte till någon särskild aktivitet, erfar Expressen.se.

Inte funnits på plats i Stockholm

Detta trots att en av FRA:s huvuduppgifter är att bedriva signalunderrättelsetjänst.

– Tyvärr kan inte jag kommentera den typen av spekulationer. Vi kan inte kommentera på vilket sätt vi stöder Försvarsmakten i enskilda operationer, säger Fredrik Wallin, talesperson i signalspaningsfrågor på FRA.

Expressen.se kan också avslöja att myndighetens avancerade signalspaningsfartyg HMS Orion hittills inte funnits på plats i Stockholms skärgård under den stora operationen.

– Tyvärr kan inte jag kommentera pågående operationer eller enskilda händelser, men rent generellt lämnar vi ett stöd till Försvarsmakten, säger Fredrik Wallin.

Fartyget, som tillhör första ubåtsflottiljen, ligger just nu i södra Östersjön, i Gdanskbukten.

Försvarsmakten vill inte kommentera varför Orion inte är på plats i Stockholms skärgård.

– Det är ingenting som jag kan kommentera eller föra resonemang kring, svarade försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten på en pressträff på Berga örlogsbas under onsdagen.

Radiokommunikation ska inte ha spårats

Ställföreträdande insatschefen Anders Grenstad uppgav på tisdagens presskonferens att FRA inte förmedlat information om att radiokommunikation ska ha spårats från en främmande farkost i sökområdet till Kaliningrad – vilket det rapporterats om tidigare.

Försvarsmakten ville på onsdagen inte kommentera uppgifterna om att FRA inte lyckats säkra några bevis för att främmande undervattensverksamhet ska ha skett i Stockholms skärgård.

– Vi kommenterar inte pågående operationer, eller vilken information vi har eller inte har. Eller vad samarbetsmyndigheter har eller inte har lyckats leverera till oss, säger Philip Simon, Försvarsmaktens presschef.

Orion byggdes med omfattande stöd från USA:s National Security Agency, NSA. Signalspaningen ombord sköts av personal från Försvarets radioanstalt och här finns också särskild kompetens för att söka efter ubåtar.

"Har de resurser de behöver"

Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna om att fartyget inte deltar i operationen.

– Vi har ett antal enheter, ute till havs, på marken och i luften och exakt i detalj vilka det är går vi inte in på eftersom det är en pågående operation. De som leder operationen har de resurser de behöver för att lösa den ålagda uppgiften. Den taktiska chefen har fått den uppgiften och han har fått de resurser han behöver, säger Philip Simon.

FRA-anställda sköter även signalspaningen från de signalspaningsflygplan som finns i Sverige. Dessa tillhör dock formellt försvarsmakten. Det är oklart om de deltagit i den nu pågående operationen i skärgården, men en källa som Expressen varit i kontakt med konstaterar:

– Generellt flyger de nästan dagligen över Östersjön.

Försvarets radioanstalt är en civil myndighet som sorterar under försvarsdepartementet. FRA har cirka 700 anställda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.