Stora skördar – nu kan priset på bröd sjunka

Årets goda skörd kan ge billigare brödpriser i butikerna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Enligt Jordbruksverkets prognos kan årets skörd av spannmål och oljeväxter blir den tredje största på 2000-talet. 

Det kan resultera i billigare priser på bröd – efter förra årets katastrofsommar för bönderna.

Nästan sex miljoner ton spannmål väntas svenska bönder skörda totalt i år, enligt Jordbruksverkets prognos. Det är en ökning med tio procent jämfört med genomsnittsskörden. Och vid en jämförelse med de rekordsmå skördarna under förra året är ökningen – hela 80 procent. 

– Efter förra året tror jag att vissa bagerier höjde priserna, när spannmålsskörden blev så liten. Men i år finns det goda förutsättningar för att brödpriser kommer kunna sjunka, säger Håkan Henrikson, näringslivschef på Jordbruksverket, till DN.

Billigare bröd i butikerna 

Den goda tillgången på spannmål och oljeväxter kan alltså ge billigare priser i butikerna på bröd och andra bakade produkter.

– Förra året var extremt dåligt. I år verkar bli bra, men inte extremt bra. Jag tror inte ens att det är möjligt att få en så bra skörd att de skulle täcka så stora förluster som många fick. Det kommer att ta många år, säger Håkan Henrikson till DN.

Enligt Jordbruksverkets prognos är anledningen till årets stora skörd är att den höstsådda skörden gav så hög avkastning. Det vetet som såddes under hösten väntas utgöra drygt hälften av den totala spannmålsskörden. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.