Flera bilbränder i natt: "Heroiska insatser"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Från 22.45 och under tre kvarts tid fram till 23.30 anmäldes så många bilbränder att inte heller polisens resurser räckte till.
Foto: MIKAEL NILSSON
Levente Csiki är orolig för vad som håller på att hända i Malmö.
Foto: Mikael Nilsson

Natten blev hektisk för polis och räddningstjänst efter att ett tjugotal bilbränder härjat på olika platser i landet.

Men nattens bränder är bara de senaste i en lång rad liknande händelser den senaste tiden.

– Vi konstaterar att den här tiden på året så dyker det här fenomenet upp, säger polisen i Stockholms presstalesperson Kjell Lindgren.

Klockan kvart i tre i natt larmades polisen i Stockholm till ett parkeringsgarage i Husby. Larmet rörde en brand och på plats kunde de konstatera att två bilar var utbrända. 

Totalt fanns det 47 fordon i garaget. Av dessa skadades ett flertal.

– Om sådant där händer i ett garage så blir det sotskador, men de brann inte upp, säger polisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Polisen har nu upprättat en anmälan om grov skadegörelse. Tidigare under natten hade det också brunnit i Haninge. Då brandskadades totalt sju fordon och polisen upprättade en anmälan om skadegörelse. Ytterligare en bilbrand inträffade i Södertälje. En 

Man har ännu inte gripit någon misstänkt i något av fallen.

– Det lutar åt ungdomar, men så länge vi inte har någon gripen och inte kan göra några större utredningar så går det inte ha någon bestämd uppfattning. Det är ju det som är bekymret också. Sådant här händer ofta nattetid, folk vaknar till och det brinner. Det är mycket sällan som vi har vittnen som har sett en gärningsman på plats eller avvika, säger Kjell Lindgren. 

Aldrig varit med om något liknande

Det har även brunnit på flera platser i Malmö. Under loppet av 45 minuter inträffade sju stycken olika bränder. Totalt inträffade nio stycken bilbränder i området.

På Räddningstjänsten Syd blev det en tuff natt. Inre befäl Mats Nilsson berättade för Kvällsposten att han aldrig varit med om en sådan belastning under en sådan kort tid.

– Nej, inte på den korta tiden. Jo, förresten när det regnade under 30:e augusti för två år sedan. Då var vi oerhört hårt belastade under oerhört lång tid. Nu var koncentrationen på 45 minuter, sade han och fortsatte:

– Men när det inte gäller väderrelaterade händelser så har jag inte varit med om det.

Fick själv släcka

En av dem som blev vittne till en av bilbränderna är Levente Csiki. Han upptäckte lågorna och sprang själv ut och började släcka branden med sin brandsläckare.

– Det är för jävligt. Min bil står här. Den kan explodera och kan brinna upp. Det händer överallt. Vad är det som händer i Malmö? Det måste göras något, sade Levente Csiki till Kvällsposten.

Han kände sig skakad efter upplevelsen.

– Jag är rädd. I morgon vet jag inte om jag kan hämta min bil, sade han.

Den senaste veckan har flera bränder inträffat i Malmö. Den första inrapporterades förra söndagen och efter det har det brunnit varje dygn. Händelserna har fått polisen att efterlysa tips från allmänheten.

Under natten mot måndagen kunde man också gripa en man i 20-årsåldern i Malmö. Polisen hittade bensindunkar och hammare för att slå sönder glas i hans hem och han är nu misstänkt för förberedelse till grov skadegörelse.


Läs mer: Bilbränderna visar på sprickorna i samhällethttps://twitter.com/polisen_skane/status/765331968221294592

https://twitter.com/polisen_skane/status/765331966518370304

https://twitter.com/polisen_skane/status/765331964605849600

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.