Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora raketer förbjuds – företag vill sälja slut

Foto: MSB/Rebecca Lindström

Efter att en 13-årig pojke fick sitt ben söndersprängt förbjuds de största raketerna från och med april 2014.

Flera företag gör nu reklam där folk uppmanas köpa raketerna innan de förbjuds - trots att myndigheterna menar att de är "livsfarliga".

– Vi hade redan tryckt våra flygblad när uppmaningen kom, säger Ingela Bertram, delägare och inköpsansvarig på Svea fireworks.

Skjuter du raketer på nyårsafton?

"Sista chansen till stora stora raketer, 2014 förbjuds de!"

Så står det i beskrivningen på flera fyrverkeripjäser på hemsidan för Svea fireworks och liknande budskap finns hos andra företag.

Och nu riktar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stark kritik mot företagens sätt att marknadsföra.

– Vi uppmanar därför allmänheten att trotsa reklamen och inte köpa raketer med 75 gram krutvikt eller mer. De är livsfarliga och kommer att förbjudas nästa år, säger Ingemar Malmström, chef för farliga ämnen på MSB, på myndighetens hemsida.

Anledningen till kritiken: Nya regler som från och med april 2014 innebär att de "farligaste" raketerna, det vill säga de som innehåller mer än 75 gram krutvikt, inte får säljas till allmänheten.

"Skrämmande och häpnadsväckande"

Efter olyckan där en raket gjorde att en 13-årig pojke fick allvarliga skador på benet, genomförde myndigheten flera tester. Experternas bedömning var att pojkens skador inte kunde ha orsakats av en sådan raket som fanns tillgänglig för allmänheten. Men när myndigheten testade en liknande raket mot ett grislår, sprängdes låret i bitar när raketen exploderade.

– Resultatet är skrämmande och häpnadsväckande. Studien visar att de stora raketerna är livsfarliga, de tränger in i kroppen, exploderar och orsakar omfattande inre skador, säger Shulin Nie, teknisk handläggare på MSB:s enhet för farliga ämnen, på myndigheternas hemsida.

Myndigheter menar att informationen om det kommande förbundet gick ut till företagen och branschen redan tidigt under våren.

– Det är därför olyckligt att de fortfarande finns att köpa. Att de nya reglerna dessutom används i reklamsyfte för att öka försäljningen inför nyår, anser jag är ansvarslöst, säger Ingemar Malmström på MSB.

"Hade tänkt annorlunda"

Svea fireworks, som är ett av de företagen som marknadsför på detta sätt, menar dock att informationen om exakt hur farliga dessa var kom sent och att de redan hade hunnit trycka de nya flygbladen.

– Vi hade nog tänkt annorlunda annars, säger Ingela Bertram.

Men budskapet finns kvar på er hemsida. Har ni inte funderat på att ändra det?

– Vi har inte hunnit kolla på det ännu.

Vad tycker du om de nya reglerna?

– Svea fireworks är positivt till ändringen. Dessa raketer är heller inga storsäljare hos oss.

Dick Mardfeld, ägare av fyrverkeributiken Mc Boden, menar att förbudet är välkomnande.

– Ja för sjutton, för mig gör det absolut ingenting. Det är inte många som köper de där. Men det viktigaste är att man är säker när man skjuter upp raketerna, oavsett vilka det gäller.