Stora protester mot Sverige i Marocko

Publicerad

Tusentals demonstranter samlades under söndagen utanför den svenska ambassaden i Marockos huvudstad Rabat.

Demonstranterna protesterade mot ryktet om att ett svenskt erkännande av Västsahara är nära förestående.

UD har bekräftat att demonstrationen ägt rum och att den ska ha avlöpt fredligt.

En stor demonstration genomfördes under söndagen utanför Sveriges ambassad i Rabat i Marocko.

Enligt nyhetsbyrån AP rörde det sig om tusentals demonstranter som manade till bojkott av svenska företag och varor. Nyhetssajten Morocco World News skrev att det handlade om 43 000 demonstranter.

– Jag kommer inte att handla svenska varor så länge den här marockanska flaggan vajar, sa en uppretad demonstrant och viftade med en flagga framför kameran.

Anledningen bakom demonstrationen är Sveriges hållning när det kommer till Västsahara. Under veckan kom nyheten om att ett svensk erkännande av Västsahara kan vara nära förestående.

S-kongressen gav löfte om att arbeta för erkännandet redan 2012, men Stefan Löfven har sagt att inget sådant beslut är fattat.

Marocko valde även i veckan att stoppa Ikea från att öppna sitt första varuhus i landet.

"Rör inte mitt land"

Västsaharas självständighet har erkänts av ett dussintal länder framför allt i Afrika. Området är en före detta spansk koloni där Marocko tog över makten 1975. Landet och hävdar att området ar tillhört Marocko sedan 1300-talet.

Demonstranterna kommer enligt Morocco World News från olika typer av civilrättsliga organisationer och en del politiska partier i landet. De höll bland annat upp plakat med budskap som "Nej till utländsk inblandning i nationella oföränderliga värden" "Nej till diplomatisk utbjudning", "Rör inte mitt land" och "Marockanska Sahara ska förbli marockanskt".

"Pågår en beredning"

Utrikesdepartementets pressjour hade sent på söndagskvällen inga uppgifter om det fanns svensk personal på ambassaden under demonstrationen.

– Vi kan bekräfta att demonstrationen har ägt rum och att den avlöpt fredligt. Vi kan i nuläget inte bekräfta antalet deltagare i demonstrationen, sa Lotta Kilander på UD:s pressavdelning.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld menar att det ska ganska mycket till om det inte blir ett erkännande av Västsahara från Sveriges regering.

– Det pågår en beredning just nu och det handlar om att man vill förutse vad som kommer att hända efter erkännandet, säger Bjereld.

Hur viktigt är det här för Socialdemokraterna?

– Alla som vill ha ett erkännande kommer ligga på statsminister Stefan Löfven. Det som är ett bekymmer för regeringen nu är att beredningen hamnar i fokus innan den är klar. Marocko vet om den och då blir det svårt att arbeta i lugn och ro.

Varför är erkännandet av Västsahara viktigt?

– Det handlar om folks rätt till självbestämmande och dessutom finns det också ett FN-beslut om en folkomröstning om Västsahara men Marocko styr undan den omröstningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag