Tusentals anhängare av kremlkritikern Aleksej Navalnyj gick under lördagen ut på gatorna för att protestera mot Rysslands president, Vladimir Putin och häktningen av Navalnyj. Enligt nyhetsbyrån AP har demonstrationer i över 60 ryska städer hållits.
Den ryska delen av organisationen Open Democracy listar hur många som frihetsberövats i de städer i Ryssland där protester pågår. Vid 01-tiden natten till söndag var antalet 3 254.
Polisen har sagt att protesterna kommer ”ses som ett hot mot den allmänna ordningen och omedelbart tryckas ned”, enligt BBC. Tung beväpnad polis syns på tv-bilder föra bort demonstranter.
I staden Yakutsk, i östra Sibirien har temperaturen legat på minus 50 grader, men trots det har folk trotsat kylan och gått ut och demonstrerat på gatorna, rapporterar The Guardian.
”Någonting stort håller på att hända”
– Det här är ju ganska uppenbart att någonting stort håller på att hända. Och kanske myndigheterna har överraskats av att det är så många som hörsammat uppmaningen från Navalnyj i videon han la ut häromdagen, säger Bo Pettersson, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.
I veckan publicerade Aleksej Navalnyj ett två timmar långt videoklipp där han bland annat berättar om ett stort och lyxigt palats vid Svarta havet som han hävdar tillhör president Vladimir Putin.
Enligt Navalnyj byggs palatset tack vare en muta på motsvarande drygt en miljard euro. Mot slutet av filmen uppmanade han folk att ge sig ut och protestera.
– Om bara tio procent av oss som känner sig illa behandlade ger sig ut och protesterar vågar myndigheterna inte göra något mot oss, sa Aleksej Navalnyj i videon.
En uppmaning som det ryska folket verkar ha lyssnat på, kommenterar Bo Pettersson.
– Det man kan säga om Navalnyjs nya video om Putin och hans maktmissbruk är att man kan ju tolka det som en ren krigsförklaring, säger han.
Förgiftades med novitjok
Det var i augusti förra året som Aleksej Navalnyj förgiftades av nervgiftet novitjok och insjuknade under en flygresa. Han hamnade sedan i koma.
Efter en månad på ett sjukhus i Tyskland kunde han skrivas ut och har rehabiliteras sedan dess.
Men när Navalnyj väl återvände till Ryssland greps han direkt av polis på Moskvas flygplats.
Sitter fängslad i Moskva
Navalnyj sitter just nu frihetsberövad i fängelset Matrosskaya Tishina i Moskva.
Enligt ryska myndigheter är han misstänkt för grovt bedrägeri i Ryssland och uppges även ha brutit mot villkoren till sin villkorliga frigivning.
Aleksej Navalnyj har tidigare i en Youtube-video uppmanat sina anhängare att gå ut och demonstrera på gatorna under dagen.
Senare under lördagen rapporterade AFP att Aleksej Navalnyjs fru, Julia Navalnaja, gripits av rysk polis i Moskva. Enligt ryska medier ska hon senare ha släppts ett par timmar senare.
Vid gripandet publicerade hon en bild på sig själv inifrån polisbilen.
”Förlåt för den dåliga kvaliteten, det är väldigt dåligt ljus i polistransportbilen”, skriver hon.
En video som föreställer Julia Navalnajas gripande har också spridits på nätet. Videon kommer från Aleksej Navalnyjs team.
https://www.instagram.com/p/CKYye2qFQ5v/Stödprotester i andra länder
I flera andra länder har demonstranter uttryckt stöd för Navalnyj. I Estland protesterade ett hundratal personer, även i Litauen och Tyskland har demonstrationer ägt rum, rapporterar tyska kanalen Deutsche Welle.
Utanför ryska ambassaden i Stockholm hade drygt 80 människor samlats för att visa stöd till Navalnyj och missnöje med president Putin.
– Det är viktigt att visa att det finns människor som uttrycker andra åsikter och att det finns en opposition. Att ändra på saker - äntligen, sa Ivan Volkov, en av demonstranterna innan polisen upplöste protesten, eftersom fler än åtta deltagare samlats.
Också i Göteborg, utanför ryska konsulatet, samlades demonstranter.
Tystnad från Vladimir Putin
President Vladimir Putin har ännu inte sagt ett ord om protesterna.
Samtidigt hyllar han den nyligen avlidne amerikanske programledaren Larry King, rapporterar AFP.