Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora protester i Iran – största sedan 2009

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Protesterna började i ett missnöje mot stigande priser, men har eskalerat till att handla om det generella missnöjet som finns mot prästyrket och regeringens politik. På bild: Irans president Hassan Rouhani.
Foto: VAHID SALEMI / AP TT NYHETSBYRÅN
I början av november tog Hassan Rouhani emot Vladimir Putin när den ryske presidenten besökte Irans huvudstad Tehran.
Foto: IRANIAN PRESIDENTIAL WEBSITE HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Demonstrationer i Iran har nu spridit sig till flera stora städer i landet. 

Protesterna började i ett missnöje mot stigande priser men har eskalerat till att ge röst åt ett generellt missnöje mot präststyret och regeringens politik.

Människor har arresterats i huvudstaden Tehran, rapporterar BBC

Stora folkmassor har rapporterats in från Rasht i norra Iran och Kermanshah i väst, uppgifter om mindre protester kommer från Isfahn, Hamadan och Tehran.  

I huvudstaden var det omkring 50 personer som hade samlats på ett av stadens torg. Sedan tidigare hade myndigheterna informerat om att polisen skulle komma att agera mot alla former av folksamlingar. 

Arbetslöshet, inflation och ökade militära utgifter 

Demonstrationerna är de mest omfattande som Iran sett sedan 2009, rapporterar BBC. Då, 2009, tog folket till gatorna efter ett omstritt val, nu samlas det i en vidsträckt olydnad för att ge uttryck för ett generellt missnöje med landets styre och politik. 

Demonstranter har rapporterats skrika slagord där folket vädjar till prästerskapet, skriver BBC: 

"Folket ber prästerna att agera som Gud"

Iran har en arbetslöshet på över 12 procent, vilket tros vara en anledning till folkets missnöje. En stagnerande ekonomi, inflation och ökade militära utgifter utomlands är ytterligare orsaker till demonstrationerna. 


LÄS MER: Iran hotar med att avsluta kärnvapenavtalet 


"Död åt diktatorn"

De största protesterna under torsdagen var i Mashhad i nord-östra delarna av Iran, där ska över 50 personer ha arresterats. De arresteringarna gjordes, enligt BBC, med hänvisning till de hårda slagord som använts. 

Enligt flera på Twitter ska det har rört sig om slagord så som "död åt diktatorn", "död åt Rouhani" och "glöm Syrien, tänk på oss"

https://twitter.com/gobadi/status/946336581648044032

Video-klipp och bilder från staden Kermanshah visar våldsamheter mellan demonstranter och polisen på fredagen. 

https://twitter.com/gobadi/status/946756327577092097

På fredagen trendar "Iran" som ämne på Twitter, både i världen och i Sverige. Samtidigt sprider sig information om samlingsplaster och fortsatta demonstrationer under lördagen.

https://twitter.com/borzou/status/946860409444855808

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.