Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora protester i Belarus – över 50 gripna i Minsk

Protesterna mot Lukasjenka har pågått i snart två månader efter det kritiserade presidentvalet i augusti.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Under söndagen fortsatte protesterna, påeldade av Svjatlana Tsichanouskaja, Lukasjenkas motkandidat i valet.Foto: Youtube

Protesterna mot Lukasjenka har pågått i snart två månader efter det kritiserade presidentvalet i augusti. 

Under söndagen fortsatte protesterna, påeldade av Svjatlana Tsichanouskaja, Lukasjenkas motkandidat i valet. 

– Vi går ut för att stoppa den här regimen, och vi gör det fredligt, säger oppositionsledaren i en video enligt AFP

Sedan valresultatet presenterades har hundratusentals människor visat sitt missnöje mot den sittande regimen. Svjatlana Tsichanouskaja var Lukasjenkas främsta utmanare i valet. Nu leder hon i stället proteströrelsen mot regimen. 

– I dag är den femtionde dagen av vår protest. Vi går ut för att stoppa den här regimen, och vi gör det fredligt, säger oppositionsledaren i en video på söndagen enligt AFP

Enligt nyhetsbyrån demonstrerade återigen tiotusentals människor under söndagen och 53 personer ska ha gripits. Under de 50 dagar som protesterna har pågått har tusentals personer gripits, och det finns rapporter om tortyr och omänsklig behandling för de som hamnar i regimens fängelser.

https://twitter.com/AlexKokcharov/status/1310244426267136006

Macron: ”Uppenbart att han måste avgå”

Enligt det officiella resultatet från presidentvalet i augusti vann Aleksandr Lukasjenka med drygt 80 procent av rösterna, och i veckan svors han in för en sjätte mandatperiod som president för Belarus. Röster mot Lukasjenkas styre har höjts på flera håll i världen.

Frankrikes president Emmanuel Macron uttalade sig nyligen i den franska tidningen Journal du Dimanche.

– Det handlar om ett auktoritärt styre som inte kan acceptera demokratins logik och som klamrar sig fast med våld. Det är uppenbart att han måste avgå.

Sedan valet har Lukasjenka lyckats säkra stöd från Ryssland och Vladimir Putin, som har lovat att stötta den belarusiska regimen militärt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.