Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora protester i Beirut – mot höjda skatter

Hundratals demonstranter har tagit sig ut på gatorna i Beirut. Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brinnande bråte och marscherande människor som kräver ”revolution” rapporteras nu när Libanons invånare gått ut i protest.Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hundratals människor har tagit till gatorna i Libanons huvudstad Beirut.

Det, för att protestera mot landets nya skatter på bland annat tobak, bensin.

Människor har setts bränna bråte och skandera ”revolution”, enligt tidningen Al Jazeera. 

Brinnande bråte och marscherande människor som kräver ”revolution” rapporteras nu när Libanons invånare gått ut i protest.

På torsdagskvällen har huvudstaden Beiruts gator fyllts av hundratals demonstranter, som vill visa sitt missnöje med regeringens nya skatter. Bland produkter som drabbas finns till exempel tobak, bensin och sociala medie-plattformen Whatsapp, rapporterar Al Jazeera.

Som svar har kravallpoliser tillsatts i huvudstaden. Enligt den statliga nyhetsbyrån National News Agency, NNA, öppnade en säkerhetsvakt till en myndighetsrepresentant eld mot demonstranterna. Händelsen ska ha inträffat då människor försökte blockera myndighetsrepresentantens konvoj genom staden.

Blockader vid vägen till flygplatsen i Beirut

Andra demonstranter rapporteras samtidigt ha skapat en blockad för att hindra trafiken från Beirut till Beirut-Rafic Hariris internationella flygplats.

Protesterna sträcker sig även bortom huvudstaden, enligt NNA.

Såväl i den söderliggande förorten Sidon, som i Tripoli i norr och Bekaa Valley har människor protesterat. 

Enligt Al Jazeera har en känd ramsa från Arabiska våren 2011 återupplivats under evenemangen. Runtom i Libanon har människor hörts skandera: ”Folket kräver regimens fall”.

Åtstramande budget

Missnöjet med regeringens hantering av landets ekonomi väcktes redan i juli. Då presenterade politikerna en åtstramande budget i ett försök att tampas med landets skulder. 

Ett ytterligare mål är också att säkra de knappt 106,8 miljarder dollar som utlovats från internationella donatorer under fjolåret.

Men i stället ska folkets humör ha sänkts ännu mer i september, då banker och växlingskontor började spara in på dollarn. 

Det har lett till en ökad rädsla för en kommande valutadeflation, enligt Al Jazeera.

– Vi har valt dem (regeringen reds. anm) och vi kommer att ta bort dem från makten, sa en demonstrant till en lokal tv-kanal enligt tidningen.