Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora nätbråket efter försvarets flaggbild

Största prideparaden någonsin i Central- och Östeuropa.
Försvarsmaktens annons på Svenska Dagbladets förstasida söndagen den 1 augusti.

Försvarsmakten profilerar sig inför årets pridefestival med en bild på soldater som höjer en regnbågsfana – över hela Svenska Dagbladets förstasida.

Det är en helsidesannons som får sociala medier att gå i spinn med twittrare som kraftigt fördömer eller entusiastiskt hyllar initiativet.

”En flagga värd att försvara”, lyder texten på bilden som gillande delas av många med utrikesminister Ann Linde (S) i spetsen. 

– Försvarsmakten kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl, säger högerdebattören Ivar Arpi.

Tre beväpnade soldater med en fjärde i täten som håller upp en stor regnbågsfana. Det är en bild och ett budskap som väcker starka känslor.

Den fyller Svenska Dagbladets förstasida på söndagen – och kan föra tankarna till andra världskrigets mest berömda bild som visar hur amerikanska marinsoldater reser USA:s flagga på ön Iwo Jima.

Flaggan på Iwo Jima.
Foto: JOE ROSENTHAL

Men den svenska armén höjer inte fanan för att markera en militär seger utan som ett inlägg i samhällsdebatten. Många hyllar bilden som en kraftfull insats för jämställdhet, medan andra fördömer den som politisering av Försvaret eller med rent homofoba argument.

Och Försvarsmakten stärker bemanningen för att kunna hantera alla väntade reaktioner under prideveckan, som startar på måndagen.

”En flagga värd att försvara. Vi försvarar mänskliga rättigheter, allas lika värde och vår rätt att leva som vi själva väljer”, lyder texten i Försvarets helsidesannons.

Den borgerlige debattören Patrik Oksanen, senior fellow hos Frivärld, är en av många som delar bilden på Twitter och gillar initiativet.

”Tydlig och bra markering”

– Det är en snygg och talande annons som markerar att Försvarsmakten är inkluderande och försvarar allas rätt att älska vem man vill. En tydlig och bra markering av vad som är värt att försvara i Sverige, säger Patrik Oksanen och fortsätter:

– Reaktionerna är förutsägbara. Den här typen av frågor mobiliserar högerextrema krafter som anonymt spyr ut galla över Försvarsmakten. Och också ryska konton som gillar att utmåla Sverige som dekadent.

Patrik Oksanen.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högerdebattören Ivar Arpi är inte lika entusiastisk. Han säger att han står bakom budskapet att inkludera människor i Försvarsmakten, men att regnbågsflaggan av många ses som en politisk symbol – och att det därför är ”olyckligt” om Försvarsmakten ses som en politisk aktör.

”Svenska flaggan räcker”

– Det är möjligt att vara för att hbtqi-personer ska inkluderas samtidigt som man är principiellt kritisk till att Försvarsmakten och myndigheter går i pridetåg och använder regnbågsflaggan som symbol. Man kan ha två tankar i huvudet samtidigt, säger Ivar Arpi.

– Försvarsmakten ska akta sig för kontroversiella symboler. Den kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl, säger han.

Ivar Arpi.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt fortsätter debatten att rasa på Twitter.

”Det är inte Försvarsmaktens sak att, som den här anger, försvara en FLAGGA! Särskilt inte en flagga som inte ens är Sveriges. Enligt min mening är det LANDET, FOLKET som ska försvaras, INTE en flagga. Och under den svenska blågula flaggan ryms hela Sverige”, twittrar Merit Wager, debattör och tidigare ”Medborgarnas flyktingombudsman”.

20 års engagemang

Richard Herrey, artist och riksdagsledamot (M), framför andra åsikter i sin tweet:

”Tack till försvaret som visar att allas lika rättigheter och vårt liberala samhälle är värt att försvara. Ett av många skäl att vara stolt över hur långt vi kommit i vårt land. I Sverige finns en mängd humanitära framsteg och mycken utveckling vi bör värna och vårda bättre.”

Försvarsmakten har engagerat sig i priderörelsen i 20 år. I år sker kampanjen digitalt liksom förra året och man har kallat in extra personal för att moderera kommentarer och frågor i sociala medier under prideveckan.

– Vi gör ett ställningstagande för människors lika värde. Försvarsmakten är öppen för alla oavsett religion, etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Vi har traditionellt förknippats med macho-kultur, det vill vi komma ifrån, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Uefas dilemma: ”Försöker blidka regimer och stå upp för värdegrundsfrågor”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.