Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Munskyddsbråket om Hallengrens ord i SVT

Lena Hallengren i Aktuellt: ”Har sagt från pandemins början att munskydd ska användas”. Se uttalandet som blivit en snackis.
Lena Hallengren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Socialminister Lena Hallengren anklagas i sociala medier för att ljuga om munskydd i ett SVT-uttalande.

Men ministerns presskontakt Sofia Brändström säger att kritikerna misstolkat vad hon sa.

”Jag tycker det framgår i intervjun att det hon talar om är att munskydd ska användas och behandlas som den skyddsutrustning det är”, skriver Brändström till Expressen.

Det var i onsdagskvällens Aktuellt i SVT som socialminister Lena Hallengren (S) fick en fråga om andra partiledares önskemål om munskyddskrav i trånga miljöer och kollektivtrafik.

Hon svarade så här:

– Jag har hört två partier uttala att de vill ha skärpta krav på munskydd. Och jag säger det som jag och Folkhälsomyndigheten och många andra sagt sedan den här pandemin började: Munskydd ska användas, och det ska behandlas som den skyddsutrustning det är, svarade Hallengren i Aktuellt.

M och SD kritiska

Socialministerns uttalande har fått kritik. I en filmsnutt på sociala medier hör man Lena Hallengren säga ”munskydd ska användas”. Moderaterna Stockholm kommenterar klippet med att påståendet är en ”lögn”, i ett inlägg som retweetats över 100 gånger och fått nära 1 000 gillamarkeringar.

SvD:s ledarskribent Susanna Silfverskiöld har också lagt upp klippet och skrivit ”ministern ljuger på bästa sändningstid” – i en tweet som fått 2 900 gillamarkeringar och över 600 retweets. Även SD:s Markus Wiechel har twittrat att Hallengren ljuger.

https://twitter.com/susannasilfver/status/1364917840097275904

Men enligt Lena Hallengrens presskontakt Sofia Brändström har de misstolkat vad socialministern sa. Hon säger att det ministern menar är att munskydd ska hanteras som skyddsutrustning – och inte som ett påstående om munskyddsrekommendationer.

”Extremt låg nivå att försöka få det att låta som något annat”, skriver Brändström på Twitter.

https://twitter.com/SofiaBrandstrom/status/1365046672972218376

I kollektivtrafik sedan i januari

Munskydd är en fråga som stötts och blöts under längre tid. Mellan maj och december i fjol var FHM:s inställning att munskydd ”kan” användas inom vård och omsorg som en extra smittskyddsåtgärd, men i december ändrades det till ”bör”.

Utanför vården och omsorgen kom ett råd om munskydd i kollektivtrafik i rusningstrafik först i januari i år – tio månader efter att viruset började spridas i Sverige. I dag vill flera smittskyddsläkare att man ska bära munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken.

Moderaterna vill att man ska kunna bötfälla människor som inte bär munskydd i kollektivtrafiken.

Kristersson: ”Det är bara trams från hennes sida”

Politiska bråket om vaccin mellan Ulf Kristersson och Lena Hallengren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.