Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora militära styrkor står stridsklara om det blir krig

USA och Sydkorea övar. Ett stridsplan landar på det amerikanska atomdrivna hangarfartyget "USS Ronald Reagan" i havet utanför Sydkorea. Foto: KIM HONG-JI / AP TT NYHETSBYRÅN
Japanska soldater i en militär övning på den amerikanska flottbasen på Guam tidigare i år. Också USA, Frankrike och Storbritannien deltar i övningen. Foto: HAVEN DALEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Stora militära styrkor står redo om Donald Trump och Kim Jong-Un beslutar att gå i krig.

USA har militärbaser över hela Sydostasien, medan Nordkorea har mer än en miljon soldater i aktiv tjänst – och Sydkorea en halv miljon.

Samtidigt stärker Kina och Ryssland sin militära närvaro längs Nordkoreas gräns.

Efter de senaste dagarnas vapenskrammel och orddueller ökar riskerna för ett nytt Koreakrig – som kan utvecklas till en global konflikt om USA, Kina och Ryssland blir indragna. 

Kina genomförde i måndags stora militärövningar med flyg, krigsfartyg och ubåtar nära koreanska halvön – för att markera att man är på sin vakt. Samtidigt flög också bombplan från Guam – den amerikanska militärbas Nordkorea hotar angripa – i den eldfängda regionen.

Retoriken kan övergå i krig

Det finns så mycket trupper, stridsflyg, krigsfartyg, robotar och artilleri i regionen att Donald Trumps och Kim Jong-Uns krigsretorik mycket snabbt kan övergå till blodigt allvar.

USA-presidenten hotar Nordkorea med "eld och raseri som världen aldrig skådat", medan den nordkoreanske ledaren säger att USA ska få "betala dyrt" för varje aggression.

Både Nordkorea och Sydkorea är rustade till tänderna. Kommunisterna i norr har en miljon soldater, medan kapitalisterna i söder har en halv miljon. Men den sydkoreanska militären är helt överlägsen vad gäller moderna vapen.

Stora stridskrafter står krigsberedda på land, i luften och till havs – om de politiska ledarnas retorik utlöser ett nytt Koreakrig. Foto: Bildkälla: DAILY MAIL, TELEGRAPH

Mängder av USA-baser

USA har mängder av flyg-, flott- och armébaser i Japan, Sydkorea och på Guam, medan amerikanska flottan patrullerar Stilla havet. Som uppbackning har USA också militärbaser i Thailand, Filippinerna och Singapore och på Hawaii. 

Samtidigt ökar Kina beredskapen och har grupperat 150 000 soldater längs sin gräns mot Nordkorea. Också Ryssland förstärker sin gräns mot den oberäkneliga kommunistdiktaturen. Ryssarna skickar tåg fullastade med militär utrustning till området och placerar helikoptrar och stridsfordon längs gränsen.

Nordkorea har dubbelt så många soldater som ärkerivalen Sydkorea. Men Kim Jong-Uns styrkor har hopplöst föråldrad utrustning. Det är en av anledningarna till att han satsar så hårt på att utveckla kärnvapen, skriver Telegraph. Nordkorea uppges i dag ha ett 60-tal atombomber och gör ofta bombprov, trots FN:s förbud och sanktioner.

Föråldrad utrustning

På papperet har Nordkoreas flygvapen 563 stridsplan. Men häromåret var samtliga flygodugliga under kortare perioder på grund av underhållsproblem, enligt Telegraph.

"Nordkorea är beroende av till största delen föråldrad utrustning i alla tre vapenslagen", skriver Internationella institutet för strategiska studier.

Så även om Nordkorea har mycket mer än Sydkorea "av allt" utom stridsplan – 3 500 stridsvagnar mot 2 400, 21 000 artilleripjäser mot 11 000, 72 ubåtar mot 23 – är sydkoreanerna bättre rustade för krig tack vare sin moderna utrustning.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om konflikten mellan USA och Nordkorea 

 

Samtidigt ligger Sydkoreas huvudstad Seoul med omgivningar, sammanlagt 25 miljoner invånare, inom det nordkoreanska artilleriets räckvidd. Enligt de flesta krigsscenarion kommer Nordkorea att utsätta det området för intensiv beskjutning och vålla enorma förluster bland civila. Så Kim Jong-Un har en rejäl förstörelsekapacitet även utan kärnvapen.

Mest USA-trupper i Japan

Det finns mer amerikansk militär personal i Japan än i något annat land utanför USA. En styrka på runt 50 000 är utplacerad i hela 112 baser i Japan. De flesta trupperna är baserade på ön Okinawa, platsen för blodiga strider under andra världskriget.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Också Sjunde flottan, USA:s största marina enhet, har högkvarter i Japan. Med upp till 70 robotbestyckade fartyg och ubåtar, 140 flygplan och runt 20 000 soldater, enligt Guardian, är det en formidabel slagstyrka i Stilla havet. Flottans flaggskepp är det atomdrivna hangarfartyget "USS Ronald Reagan".

I Sydkorea har USA runt 30 000 soldater på 83 baser. Amerikanska styrkor är stationerade är där sedan det blodiga Koreakriget som krävde 1,5 miljoner dödsoffer i början av 1950-talet.

Risk för storkonflikt

Det första Koreakriget var en konflikt som riskerade att utveckla sig till ett världskrig. Den började med att Nordkorea – som hade stöd av Sovjet och Kina – anföll Sydkorea. 

Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

FN-styrkor ledda av USA och med många deltagande länder ingrep för att stoppa attacken. Konflikten växte när också Kina sände trupper till kriget.

Sedan dess lever syd- och nordkoreaner i ständig krigsrisk. Varje gnista på Koreahalvön kan utlösa ett storkrig. De senaste dagarnas utspel från de politiska ledarna har inte minskat den risken.