Flera tusen människor samlades på Sergels torg i Stockholm för en stödmanifestation. Även på andra håll i landet hölls protesterade människor.
Flera tusen människor samlades på Sergels torg i Stockholm för en stödmanifestation. Även på andra håll i landet hölls protesterade människor.

Stora manifestationer i flera svenska städer

Publicerad
Uppdaterad
Nu börjar aktionen Ship to Gaza att sprida sig.
På måndagskvällen fyllde flera tusen människor Sergels torg i centrala Stockholm under en stödmanifestation.
Samtidigt hölls protester i flera andra svenska städer.
Vid 18-tiden i kväll hölls en stor stödmanifestation vid Sergels torg i Stockholm, samtidigt som människor samlades i Göteborg och Malmö.
Sergels torg fylldes av flera tusen människor. En av talarna var Vänsterpartiets ledare Lars Ohly:
– Det räcker inte med en oberoende undersökning om vad som har hänt. Nu krävs sanktioner mot Israel, sa han och fick bifall från det proppfyllda torget, enligt TT.

"Nu är det nog"

Precis som talaren efter, Per Gahrton, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige och före detta miljöpartistisk EU-parlamentariker, slog Ohly fast:
– Nu är det nog, Israel, nu är det nog!
Linus Gardell, son till religionshistorikern Mattias Gardell som fanns ombord på ett av fartygen, tog också till orda:
– Jag talar här på farsans vägnar. Jag är säker på att han hade sagt att den israeliska attacken inte får skrämma oss till tystnad, sade han enligt TT.
Mellan talarna utbröt spontana talkörer där det mest frekventa budskapet var "Bojkotta Israel".

Mycket folk i tåget

Komikern Jonas Gardell var på plats på Sergels torg. Han har ännu inte hört något från sin bror Mattias Gardell.
– Vi lever fortfarande i ovisshet. Vi är glada för dem som vi vet är oskadda, men det här är en fruktansvärd tragedi, säger han till Expressen.se.
Enligt Stockholmspolisen gick demonstrationen lugnt till väga på torget. Men när centerpartiets utrikespolitiska talesman Kerstin Lundgren talade utbröt tumult och en man försökte angripa henne. Han blev dock hindrad av polisen och de andra demonstranterna.
– Det blev oroligt när jag sade att jag inte höll med om allt som de andra talarna hade sagt, eller vad demonstranterna skanderade. Till exempel har jag inte samma syn när det gäller bojkott av Israel, säger Kerstin Lundgren efteråt.
Vid 19-tiden började demonstranterna marschera mot den israeliska ambassaden i Stockholm.
– Man skanderar "Bojkotta Israel". Stämningen är ganska lugn. Det är gapigt, men inte hotfullt. Det är väldigt mycket folk i tåget, rapporterar Expressen.ses Marijana Dragic på plats.

Tänder ljus

I Göteborg inbjöd Facebook-gruppen Ship to Gaza Göteborg till en fredlig manifestation på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Mellan klockan 18–20 tändes ljus för dem som dödats i aktionen och för att protestera mot "Israels övervåld, belägringen av Gaza och i solidaritet med Ship to Gaza och Freedom Flotilla".
– Omkring 3 000 personer demonstrerade. Den har gått lugnt till väga – inga ordningsstörningar, säger Jan Strannegård, presstalesman på polisen i Västra Götaland.
Även Skånepolisen rapporterar om en lugn manifestation på Gustaf Adolfs torg i Malmö.

Oroligt utanför Israels ambassad

I förmiddags samlades cirka 35 personer i en demonstration utanför Israels ambassad på Östermalm i Stockholm. Flera polispatruller kom på plats och spärrade av området. Demonstrationen startade oroligt strax efter klockan 10.
– Tre personer har omhändertagits enligt polislagen för att de störde ordningen. Annars går det lugnt till, säger Christina Johansson, pressansvarig på Stockholmspolisen.
Johansson vet inte exakt vad de tre aktivisterna gjorde. Enligt TT ska de ha hindrat in- och utfarten till ambassaden.
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag