Stora Journalistpriset till Hannes Råstam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Globetrotters med Hannes Råstam längst till vänster.
Foto: LINDEN LASSE

Hannes Råstam

, reporter vid SVT:s Uppdrag granskning, fick Lukas Bonniers Stora journalistpris för långvarig och framstående gärning. Hans reportage om en incestdömd man ledde till att fallet togs upp och mannen friades. Juryns motivering: "Till musikern som blev pionjär inom den grävande journalistiken, för att han med outtröttlig förmåga, unik drivkraft och stor integritet igen och igen blottlägger rättsmissbruk och missförhållanden." Råstam har tidigare får Stora Journalistpriset. 1998 fick han och Janne Josefsson det för sin granskning av fallet Osmo Vallo.

Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman

 från Kalla Fakta på TV4 belönades med Stora Journalistpriset för Årets avslöjande. De prisas för sina reportage om hur det gick till när två egyptier avvisades i december 2001 dit de fördes på ett amerikanskt flygplan av amerikanska agenter. Juryns motivering: "Trots alla försök till mörkläggning, har de med sin fortsatta granskning avslöjat hur regeringen brutit både mot egna principer och internationell rätt".

Zanyar Adami

 på tidningen Gringo fick Stora Journalistpriset i kategorin till Årets förnyare. Han belönas enligt juryns motivering "för att han med värme och humor öppnar en arena för det unga och multikulturella Sverige, förvandlar förorten till centrum och bidrar till att journalistiken berikas både språkligt och ämnesmässigt".

Marie Branner och Anna von Brömssen

 från Göteborgs-Posten utsågs till Årets berättare. De belönades för reportaget, "Sebbe visste att han snart skulle dö". Juryns motivering lyder "För ett unikt reportage där läsaren får följa något så smärtsamt som ett barns dödskamp, skildrad med värdighet och värme".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.