Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Baas nominerad till Stora Journalistpriset

Expressens reporter David Baas är nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst.
Expressens reporter David Baas med Jessika Gedin.
Robert Barkman och Daniel Velasco nomineras för P1-dokumentären ”Hästgården”.
Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén nomineras för SVT:s ”Arvinge okänd” och avsnittet ”Pojken som lämnades kvar”.
I dag presenteras de nominerade till Stora journalistpriset.Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
1 / 7

I dag presenterades de nominerade till Stora Journalistpriset 2018.

Expressens David Baas är nominerad i kategorin Årets Röst med motiveringen:

”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare.”

Det är de nominerade i Stora Journalistprisets kategorier Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Avslöjande och Årets Röst som avslöjades vid lunchtid på tisdagen.

Den traditionsenliga ceremonin sker på Bonniers villa Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm, ledd av ”Babel”-programledaren Jessika Gedin. 

Juryns verkställande ledamot Stefan Mehr anser att priset är viktigare i år än någonsin.

– Både journalister och journalistiken som form hotas. Därför är det viktigt att lyfta fram god journalistik, säger han. 

Expressens David Baas nominerad till Stora Journalistpriset

Expressens reporter David Baas nomineras till Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst för sina avslöjanden om politiker som hatar anonymt på nätet. 

”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare”, lyder juryns motivering.

Det är tredje gången David Baas nomineras till Stora Journalistpriset.

– Jag har aldrig varit rädd på mitt jobb och då har jag ändå haft knivnazister som springer efter mig. Man är så inställd på att göra jobbet att känslorna kanske kommer sedan. Man kan rent filosofiskt fråga sig vad som gör med en människa som varje vecka ska höra att man ska dö. Inte jättemycket kan jag konstatera, säger David Baas.

LÄS MER: David Baas nominerad till Stora Journalistpriset 2018: ”Ställer upp i tävlingar som jag vet att jag vinner”

Avslöjandet om kulturprofilen nomineras

Även frilansfotografen Alexander Mahmoud är nominerad i katgegorin, bland annat för sitt reportage i Dagens Nyheter om Iryna som förlorade ett ben i terrordådet på Drottninggatan. Även han har tidigare nominerats till priset.

Jag ska träffa alla som är med i reportagen och tacka dem, säger Alexander Mahmoud.

I kategorin Årets Förnyare nomineras bland andra Sportbladets Erik Niva för sin reportagebok ”#jagärfotboll” som tar avstamp i hans enorma samling fotbollströjor.

 – Jag tror starkt på fotbollen som en genväg till att förstå världen och människor som bor där, säger han.

Dagens Nyheters reporter Matilda Gustavsson nomineras i kategorin Årets Avslöjande för reportaget där 18 kvinnor träder fram och anklagar kulturprofilen Jean-Claude Arnault för sexuella övergrepp. Ett avslöjande som har skapat en kris inom Svenska Akademien och lett till en våldtäktsdom.

– Jag kunde alls föreställa mig att det som nu hänt skulle hända. Jag tänkte inte på konsekvenser utan för mig handlade det mer om hela strukturen, säger hon.

Vinnarna meddelas 22 november

Den 22 november meddelas vinnarna i de olika kategorierna, samt mottagaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris, under en gala i Bonniers konsthall. Prissumman ligger på 100 000 kronor.

Förra året var det Expressens Magda Gad som kammade hem titeln Årets Förnyare för sina krigsdagböcker.

 

Alla nominerade till Stora Journalistpriset 2018

De nominerade i Årets Berättare är:

• Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio, för P1-dokumentären ”Hästgården”. Juryns motivering: ”För en djupt drabbande dokumentär om skyddslösa barn, naiva vuxna och duperade journalister.”

• Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén, SVT, för avsnittet ”Pojken som lämnades kvar” i programmet ”Arvinge okänd”. Juryns motivering: ”För att de inom ramen för ett underhållningsprogram gör tung journalistik om de mörkaste kapitlen i vår historia.”

• Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein El-Alawi, Sydsvenskan, för ”När ska mamma komma hem?” Juryns motivering: ”För att de låter en trafikolycka växa till en mångbottnad berättelse om ett fallerande myndighetssverige.” 

De nominerade i Årets Förnyare är:

• Erik Niva, Aftonbladet, för ”#Jag är...” Juryns motivering: ”För att han sätter en av vår tids största frågor, migration, i nytt ljus på fotbollsplanen och därmed förnyar sportjournalistiken, valjournalistiken och sig själv.”

• Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet, för sin tecknade nyhetsjournalistik. Juryns motivering: ”Hon vitaliserar nyhets-journalistiken och vecklar ut berättelserna med ett eget tecknat formspråk som överraskar och berör. Det är innovativt och modigt.”

• Oskar Nyqvist, Ola Hjalmarsson, Fredrik Edgren och Linnea Heppling, SVT, för datajournalistik valet 2018. Juryns motivering: ”Med data som råvara och journalistiken som hantverk visualiserar de politikens komplexitet och gör den begriplig. Det är vackert.”

De nominerade i Årets Röst är:

• David Baas, Expressen, för sina avslöjanden om politiker som hatar anonymt på nätet. Juryns motivering: ”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare.”

• Alexander Mahmoud, DN och frilans. Juryns motivering: ”Med sina berättelser – i både text och bild – om kropp, klass och Sveriges glömda terroroffer, öppnar han dörrar och når hjärtan som annars förblivit stängda.”

• Malin Andersson, Kristoffer Fransson och Aida Pourshahidi, SVT:s ”Lilla Aktuellt”. Juryns motivering: ”För att de så glasklart förklarar vad som händer i världen för Sveriges viktigaste publik.”

De nominerade i Årets Avslöjande är:

• Kristina Lagerström, Linda Larsson Kakuli, Johan Zachrisson Winberg, Ola Westerberg, Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin och Karin Mattisson, SVT Nyheter, ”Uppdrag Granskning” och TT, för ”Paradisläckan”. Juryns motivering: ”Deras granskning av 13 miljoner läckta dokument visade hur storföretag och rika undviker skatt. Moral sattes i centrum och frågan som ekade i Sverige var: Vad fan får jag för pengarna?”

• Anna Gustafsson och Lisa Röstlund, DN, för granskningen av Nya Karolinska. Juryns motivering: ”Genom envist grävande blottade de ödesdigra beslut, bristande fakturahantering och jäv på ett av världens dyraste sjukhus.”

• Matilda Gustavsson, DN, för avslöjandet om Kulturprofilen. Juryns motivering:  ”Det blir inget pris i år. Genom 18 kvinnors vittnesmål avslöjade hon en uppburen mans övergrepp och en anrik svensk institution föll i bitar inför en hel värld.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.