Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora journalistpriset 2016 – de nomineras

Expressens Magda Gad är nominerad till Stora journalistpriset.
Magda Gad kan vinna katergorin "Årets röst".

Under tisdagen avslöjades de nominerade till det prestigefyllda Stora Journalistpriset.

Nu är det klart: Expressens utrikesreporter Magda Gad är nominerad till det nyinstiftade priset Årets Röst.

– Det känns jättebra, speciellt för det irakiska folkets skull. Förhoppningsvis gör det att fler kommer att läsa vad de drabbas av, säger Magda Gad, som just nu befinner sig utanför Mosul i norra Irak.

Under tisdagen var det dags för offentliggörandet av de nominerade till Stora Journalistpriset i kategorierna Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Avslöjande och Årets Röst. Den sistnämnda är en ny kategori för i år.

Expressens utrikesreporter Magda Gad är nominerad till Årets Röst med motiveringen att hon "med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar med oss till världens utsatta platser".

Strax efter nomineringen når Expressen Magda Gad på Skype från norra Irak för en kommentar.

– Det känns jättebra, speciellt för det irakiska folkets skull. Förhoppningsvis gör det att fler kommer att läsa vad de drabbas av. Det är de civila som är mest utsatta i den här konflikten och att deras röster kommer fram, det är det jag jobbar för. Ökar min plattform genom den här nomineringen så känns det otroligt viktigt och bra, säger Magda Gad.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman presenterade de nominerade till Årets Röst i rollen som representant från juryn.

– Det sätt som hon (Magda Gad) befinner sig i världen är klassisk utrikesjournalistik uppdaterat till vår tid. Hon går igenom bruset. Hon var en helt ofrånkomlig och självklar nominering i kategorin, säger Björn Wiman.

 

LÄS MAGDA GADS SENASTE ARTIKLAR PÅ PLATS VID FRONTLINJEN UTANFÖR MOSUL I IRAK.

 

Rapporterar från frontlinjen i Irak

Magda Gad fick som första journalist information om att irakiska elitsoldater var på väg in i Mosul under måndagen.

– Det var en mycket spännande dag i går. Helt överraskande på morgonen fick jag veta från en kapten inom irakiska elitstyrkan att irakiska elitsoldater var på väg från tre håll in i själva staden Mosul. I går när dagen var slut hade irakiska elitsoldater lyckats ta sig fram till ett kvarter i själva Mosul. Det här är ett helt nytt skede i offensiven, säger Magda Gad.

Under dagen var Magda Gad i stadens östra utkant med irakiska elitsoldater och irakiska artillerisoldater, som gav understöd till de 3 000 mannar som gick till attack mot IS “huvudstad" i Irak.

– Det händer saker precis hela tiden. Jag har fått kontakter som gör att jag kan vara med längst fram under offensiven. Och det är väldigt viktigt för mig som reporter, för det är bara där som jag kan förstå hur det här går till. Det är extremt viktigt att själv vara där, för att kunna veta vad som händer, säger hon.

 

Läs mer av Magda Gad: Ukraina: Kriget i Europa: ”Vissa säger att vi har stridit tillräckligt nu. Hur kan de säga så?”

 

Årets nominerade

Här är 2016 års nominerade:

√ Årets berättare: Lisa Jarenskog och Alexandra Pascalidou för SVT-serien "Vi kallas tiggare", Negra Efendic (Svenska Dagbladet) för reportageboken "Jag var precis som du", Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson för SVT:s "Absolut Svensk".

√ Årets förnyare: Bo Sjökvist, SVT, för "Mitt psyke och jag", Gellert Tamas & Linn Ogelid, Aftonbladet, för "Det svenska hatet" och Helena Bengtsson, SVT, för sin databasjournalistik.

√ Årets avslöjande: Bosse Lindkvist, SVT, för "Experimenten", Mattias Carlsson, Mikael Delin, Dagens Nyheter, för "Riksrevisionen" och Richard Aschberg, Aftonbladet, för "Kommunal".

√ Årets röst: Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad, Magda Gad, utrikesreporter Expressen och Niklas Orrenius, Dagens Nyheter.

"Årets Röst" tillfaller den som under året med egensinne har gjort avtryck i journalistiken.

 

Läs Magda Gads reportageserie från Rumänien: Därför kommer tiggarna

 

Vinner 100 000 kronor

I varje kategori nomineras tre bidrag, som valts ut av en fjorton personer stor jury. Juryn har utsett de nominerade från över 200 föreslagna kandidater.

Presskonferensen hålls traditionsenligt på Bonniers Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm.

Prissumman är 100 000 kronor i varje priskategori. Den 23 november delas priset ut på Grand Hotel i Stockholm. På den festliga galan avslöjas också vinnaren av Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Årets programvärd är SVT-programledaren Anna Hedenmo.

 

Läs också: Grabbarna på Seved - och staden som låter dem hållas

 

Tidigare vinnare av Stora Journalistpriset

Stora Journalistpriset delas nu ut för femtionde året i rad. Sedan start år 1966 har 317 journalister blivit tilldelade det prestigefyllda priset.

Förra året gick Årets Berättare till Johanna Bäckström Lerneby för reportaget "Att skapa ett monster" i magasinet Filter.

Årets Förnyare gick till Kristoffer Örstadius för reportageserien "Hackerjournalisten" i Dagens Nyheter.

Årets Avslöjande tilldelades Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson för reportageserien "SCA-affären" i Svenska Dagbladet. Lukas Bonniers Stora Journalistpris fick Kerstin Weigl på Aftonbladet.

 

Följ Magda Gad på Facebook.