Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förslag om lån till välfärdssatsningar nedröstat

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av de stora stridsfrågorna på V-kongressen var om partiet skulle överge det finanspolitiska ramverket och tillåta ett lånefinansierat investeringsprogram.

Partistyrelsen sa nej till förslaget och efter en långdragen debatt på fredagskvällen segrade deras linje i frågan. 

– Jag tycker att det är en bättre vänsterpolitik att höja skatterna för de rikaste än att skicka räkningen till barnbarnen, sa Jonas Sjöstedt tidigare under dagen. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick hårt åt Socialdemokraterna i sitt öppningstal på Socialdemokraternas kongress i Karlstad. 

Han sa sig vara besviken på socialdemokratin som rört sig allt för mycket åt höger och blivit ett mittenparti i svensk politik. 

Samtidigt har röster höjts från flera tunga distrikt inom partiet för att man borde gå längre i sin ekonomiska politik och våga sticka ut hakan tydligare i förhandlingarna med Socialdemokraterna. 

"Inte tillräckligt"

– Varje reform som vi har förhandlat fram har varit bra men inte tillräckliga. Man borde ha vågat lägga ribban högre och faktiskt vara beredd att lämna förhandlingsbordet när det inte räcker, säger Sara Svensson, delegationsledare för Skånedistriktet som är det näst största distriktet. 

Förutom samarbetet med regeringen blev det under fredagskvällen en långdragen debatt om det finanspolitiska ramverket. 

Under parollen Totalrenovera Sverige föreslog flera tunga distrikt inom Vänsterpartiet att man ska överge det finanspolitiska ramverket och ha långsiktigt lånefinansierat investeringsprogram. Det betyder i praktiken att man vill låna hundratals miljarder för att investera för full sysselsättning och kraftigt utbyggd välfärd. 

Partistyrelsen sa nej men partiet var splittrat och flera tunga distrikt stod bakom förslaget. Efter en långdragen debatt segrade partistyrelsen linje med stor marginal. 

Vill låna till investeringar 

– Jag tycker att det är en bättre vänsterpolitik att höja skatterna för de rikaste än att skicka räkningen till barnbarnen. Ibland är det klokt att låna pengar, tillexempel när man ska bygga ut järnvägen, men vill man ha en bra välfärd gäller det att ha riktigt bra koll på statsfinanserna, säger Jonas Sjöstedt. 

– Det starkaste argumentet emot att lånefinansiera nu är att vi är i en enorm högkonjunktur och att det finns ganska mycket pengar att använda. Var vi i en lågkonjunktur eller om Sverige skulle behövt få fart mycket mer så hade jag också varit för att lånefinansiera, säger partisekreteraren Aron Etzler. 

Monika Roll är kassör i Vänsterpartiets partiförening i Hässelby/Vällingby och har varit med och skrivit motionen om att överge det finanspolitiska ramverket.

– Vi har haft ett ihärdigt arbete för detta och har ett väldigt starkt stöd. Det som det handlar om är vilken roll Vänsterpartiet ska ta. När vi ser på utvecklingen i Frankrike med Mélenchon och Storbritannien med Corbyn blir vi inspirerade till att ta steget mot en annan ekonomisk politik, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!