Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förslag om lån till välfärdssatsningar nedröstat

Publicerad
Uppdaterad

En av de stora stridsfrågorna på V-kongressen var om partiet skulle överge det finanspolitiska ramverket och tillåta ett lånefinansierat investeringsprogram.

Partistyrelsen sa nej till förslaget och efter en långdragen debatt på fredagskvällen segrade deras linje i frågan. 

– Jag tycker att det är en bättre vänsterpolitik att höja skatterna för de rikaste än att skicka räkningen till barnbarnen, sa Jonas Sjöstedt tidigare under dagen. 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick hårt åt Socialdemokraterna i sitt öppningstal på Socialdemokraternas kongress i Karlstad. 

Han sa sig vara besviken på socialdemokratin som rört sig allt för mycket åt höger och blivit ett mittenparti i svensk politik. 

Samtidigt har röster höjts från flera tunga distrikt inom partiet för att man borde gå längre i sin ekonomiska politik och våga sticka ut hakan tydligare i förhandlingarna med Socialdemokraterna. 

"Inte tillräckligt"

– Varje reform som vi har förhandlat fram har varit bra men inte tillräckliga. Man borde ha vågat lägga ribban högre och faktiskt vara beredd att lämna förhandlingsbordet när det inte räcker, säger Sara Svensson, delegationsledare för Skånedistriktet som är det näst största distriktet. 

Förutom samarbetet med regeringen blev det under fredagskvällen en långdragen debatt om det finanspolitiska ramverket. 

Under parollen Totalrenovera Sverige föreslog flera tunga distrikt inom Vänsterpartiet att man ska överge det finanspolitiska ramverket och ha långsiktigt lånefinansierat investeringsprogram. Det betyder i praktiken att man vill låna hundratals miljarder för att investera för full sysselsättning och kraftigt utbyggd välfärd. 

Partistyrelsen sa nej men partiet var splittrat och flera tunga distrikt stod bakom förslaget. Efter en långdragen debatt segrade partistyrelsen linje med stor marginal. 

Vill låna till investeringar 

– Jag tycker att det är en bättre vänsterpolitik att höja skatterna för de rikaste än att skicka räkningen till barnbarnen. Ibland är det klokt att låna pengar, tillexempel när man ska bygga ut järnvägen, men vill man ha en bra välfärd gäller det att ha riktigt bra koll på statsfinanserna, säger Jonas Sjöstedt. 

– Det starkaste argumentet emot att lånefinansiera nu är att vi är i en enorm högkonjunktur och att det finns ganska mycket pengar att använda. Var vi i en lågkonjunktur eller om Sverige skulle behövt få fart mycket mer så hade jag också varit för att lånefinansiera, säger partisekreteraren Aron Etzler. 

Monika Roll är kassör i Vänsterpartiets partiförening i Hässelby/Vällingby och har varit med och skrivit motionen om att överge det finanspolitiska ramverket.

– Vi har haft ett ihärdigt arbete för detta och har ett väldigt starkt stöd. Det som det handlar om är vilken roll Vänsterpartiet ska ta. När vi ser på utvecklingen i Frankrike med Mélenchon och Storbritannien med Corbyn blir vi inspirerade till att ta steget mot en annan ekonomisk politik, säger hon. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag