Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliser nedsprayade av demonstranter

NMR-demonstranter på Kungsholmstorg i Stockholm.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Motdemonstranter under NMR-demonstrationen på Kungsholmstorg.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Polisen rustar inför demonstrationerna.
Foto: Helena Sund
Här är de olika demonstrationerna som fått tillstånd i Stockholm på lördagen.
Foto: Polisen
Lars Byström, polisens presstalesman.
Foto: FREDRIK SAMUELSON
Peter Arnevall, räddningschef.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridande polis i samband med NMR-demonstration på Kungsholms torg i Stockholm.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Några personer från nazistiska NMR har gått upp mot motdemonstrationen.
NMR-båt utanför Riksdagshuset.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid NMR-demonstrationen på Kungsholmstorg i Stockholm på lördagen.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
1 / 12

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, demonstrerade i Stockholm. 

Flera motdemonstranter bröt polisens avspärrning på Vasagatan.

Två poliser blev sprayade med färg och en kvinna blev nedriden av en polishäst.

NMR hade på lördagen fått tillstånd att hålla torgmöte på Kungsholmstorg och marschera längs en väg. Polisen hade fått förstärkning från hela landet.

– Vi hade en stor resurs på plats och var förberedda, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

NMR gick dock inte sin tillståndsgivna marschväg i protest mot att man inte fått demonstrera i mer centrala delar av Stockholm och var i stället kvar på Kungsholmstorg. Samtidigt åkte tre NMR-anhängare runt i en liten gummibåt vid riksdagen, med en flagga och ett förinspelat tal.

När demonstrationen var över vid 16-tiden lämnade nazisterna platsen med tunnelbanan ut till Huvudsta. På tåget satt barnfamiljer och poliser följde med ombord.

– Det där är alltid en avvägning. Ser vi till att det inte finns några andra ombord så kan folk ha synpunkter på det också. Det gjordes en bedömning på plats. De tillståndsgivna demonstrationerna kunde avslutas utan några större ordningsstörningar, säger Lars Byström.

Motdemonstranter bröt polisens avspärrning

Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, hade också fått tillstånd och försvarade strejkrätten med en demonstration på Norra Bantorget och marsch till Vasaparken. En djurrättsmarsch gick även mellan Vasaparken och Humlegården.

Samtidigt samlades motdemonstranter för något de kallade för ”en gatufest mot fascism”. Strax före klockan 16 tog sig ett par hundra personer, flera av dem maskerade, längs Vasagatan nära Centralstationen och flera personer försökte bryta polisens avspärrning.

– De hade fått direktiv att de inte skulle få gå ner mot Centralen. De stannade till där, vände och gick tillbaka mot Norra Bantorget och i samband med det försökte några komma igenom våra avspärrningar, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Två poliser blev sprayade med röd färg och fördes till sjukhus för kontroll. En kvinna blev samtidigt påriden av en polishäst men behövde inte uppsöka sjukhus. En anmälan om tjänstefel skrevs.

Polisen ville inte berätta vilka motdemonstranterna var men vänsterextrema Antifascistisk aktion i Stockholm skriver på Twitter: ”När nazisterna ställer in och trycker bland avspärrningar så tar socialister över staden.”

Problem för boende på Kungsholmen

Demonstrationer räknas som en allmän sammankomst enligt ordningslagen och är en starkt skyddad rättighet i grundlagen för att få yttra sina åsikter. Dock krävs det tillstånd för att ha en demonstration på offentlig plats, skriver polisen på sin hemsida

NMR:s demonstration ställde dock till många praktiska problem för boende. 

– Min rätt slutar där deras rätt börjar. Jag vill inte vara emot yttrandefrihet, men mot bakgrund i hur det varit andra år, att det alltid slutar med våld och bråk, då borde man inte tillåta detta, säger Rita Axelsson Florio, 58.

Några av dem som demonstrerade mot nazistiska NMR var bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), debattören Linnéa Claeson och Förintelseöverlevaren Hédi Fried. Alla tre vill se ett förbud mot nazistiska organisationer. 

Även Liberalernas ledare Jan Björklund var på plats. 

– De kan få tillstånd att demonstrera ute på något gärde någonstans, men det här är orimligt, säger han.

Totalt 140 evenemang

Totalt pågick uppemot 140 tillståndsgivna allmänna sammankomster runt Stockholm under helgen, som konserter, idrottsevenemang och festivaler. 

Räddningstjänsten hade full beredskap. Enligt Peter Arnevall, räddningschef vid Storstockholms räddningscentral, hade den planerade bemanningen inte varit så stor sedan USA:s president Barack Obamas besök i Stockholm 2013 eller vice president Joe Bidens statsbesök 2016. 

– Vi har 25 till 26 personer utöver bemanning i tjänst. Så mycket folk har vi i princip aldrig inne. Senaste gången var under Obama-besöket eller möjligtvis under Joe Bidens besök. Det var inte en total nedstängning på samma sätt som då men alla de här småevenemangen tillsammans gör att det är folkmassor på olika ställen.

Redan under natten till lördagen omhändertog polisen minst sju personer runtom i landet med stöd av utlänningslagen då man bedömde att de utgjorde en risk för ordning och säkerhet. Polisen ville inte berätta vilken gruppering det handlade om.

På lördagskvällen hade polisen rapporterat ett antal fall av skadegörelse och ett antal anmälningar om olaga demonstration.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.