Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiotusentals väntas demonstrera i USA

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tiotusentals människor över hela USA väntas på lördagen demonstrera för aborträtten.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals människor över hela USA väntas på lördagen demonstrera för aborträtten.

Över 380 evenemang är planerade från Maine till Hawaii. Störst uppslutning ser ut att bli i Los Angeles, Chicago, New York och andra storstäder. I huvudstaden kommer aktivisterna samlas vid Washington-monumentet för att sedan tåga till Högsta domstolen.

Manifestationerna sker mot bakgrund av det läckta utkast från HD som visar att domstolen är redo att riva upp kvinnors grundlagsskyddade rätt till abort – beslutet ”Roe mot Wade” från 1973. Skulle så ske lämnas rätten att lagstifta om abort över till delstaterna.

– Om det är en strid de vill ha, kommer de att få den, säger Rachel Carmona, ordförande för kvinnorörelsen Women’s March.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av amerikanerna vill bevara aborträtten, åtminstone i graviditetens tidiga stadier.

Lördagens demonstrationer sker tre dagar efter att senaten röstat ner ett förslag från Demokraterna om att göra rätten till abort federal lag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.