Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stora demonstrationer efter mordet på slovakisk journalist

Tiotusentals demonstrerar i Bratislava efter mordet på journalisten Ján Kuciak. Foto: JAKUB GAVLAK / EPA / TT
Ljus tänds för Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová som hitades döda i sin lägenhet i Bratislava förra veckan. Foto: BUNDAS ENGLER / AP/ TT

Tiotusentals protesterar i Slovakien efter mordet på den granskande journalisten Ján Kuciak och hans flickvän. 

Paret mördades då Kuciak var på väg att släppa en granskning om korruption på hög nivå i landet. 

Demonstranterna kräver nu att myndigheterna utreder misstankarna om korruption, rapporterar SVT Nyheter.  

Det var i slutet av förra veckan som den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová hittades mördade i sin lägenhet i Bratislava. 

Ján Kuciak var på väg att släppa en granskning av korruption på hög nivå i Slovakien, där han skulle visa på kopplingar mellan slovakiska politiker och italienska affärsmän med möjliga band till ’Ndranghetan, en syditaliensk maffiagruppering. 

På fredagen gick tiotusentals slovaker ut på gatorna runtom i landet och protesterade. De kräver att myndigheterna ska utreda misstankarna om korruption på hög nivå i landet. 

Demonstranterna kräver att myndigheterna ska utreda misstankarna om korruption på hög nivå i landet. Foto: JAKUB GAVLAK / EPA / TT

25 000 personer samlades i Bratislava i en kombinerad demonstration och ljusvaka. Presidenten Andrej Kiska höll ett tal som efterföljdes av en tyst minut. På bilder från platsen syns hur folkmassorna skanderar "maffia, maffia" utanför regeringsbyggnaden. Det rapporterar SVT Nyheter och hänvisar till den rumänska nättidning där Ján Kuciak var verksam. 

Flera affärsmän greps – släpptes på lördagen 

I torsdags meddelade den slovakiske polisen att flera italienska affärsmän har gripits för att ha kopplingar till den syditalienska maffian. Männen hade namngivits av Ján Kuciak, skriver AFP.  

Men på lördagen släpptes alla de misstänkta – polisen saknade bevis för att kunna häkta dem. Det meddelade polisens talesperson enligt Reuters. 

Enligt SVT Nyheter har åklagaren Nicola Gratteri, från italienska Kalabrien där ’Ndranghetan verkar, sagt till flera medier att det är "troligt" att det är maffian som ligger bakom dubbelmordet. 

Granskningen har efter Ján Kuciaks död publicerats i bland annat Politico.