Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Stora delar av världen är på vår sida"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ENGAGERAD. EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) är en av dem som engagerat sig starkast för Dawit Isaak på det internationella planet. Han driver frågan såväl inom EU som i sina kontakter med afrikanska och internationella organisationer. Tillsammans med sitt brev överlämnade han ett uttalande från FN och ett från Afrikanska unionen.

Ett brev för Dawit Isaak – varje dag. I dag är det Europaparlamentarikern Olle Schmidts (FP) tur att skriva.

Olle Schmidts brev

Herr Yonas Manna Bairu, Chargé d'Affaires

En av mina landsmän sitter i eritreanskt fängelse sedan snart tolv år tillbaka. Att under sådan lång till frihetsberöva en man utan rättegång bryter mot de mänskliga fri och rättigheterna. Att hålla Dawit Isaak fängslad utan rättegång är ett grovt brott mot pressfriheten och yttrandefriheten.

Vi är många som just nu har ögonen på den eritreanska statens behandling av Dawit Isaak och vi kommer att se till att hans öde ständigt uppmärksammas. FN:s särskilda representant för Eritrea, Sheila B. Keetharuth, presenterade den 4 juni sin första rapport om situationen i landet. Sheila B. Keetharuth kräver i sin rapport att Dawit Isaak och hans kollegor genast ska friges eller ges en rättvis rättegång. Det är min förhoppning att Eritrea kommer att följa FN:s uppmaning.

Den 19 juni 2013 i Bryssel presenterade den gemensamma parlamentariska församlingen mellan EU och länder i Afrika, Västiniden och Stilla havet, AVS-EU-församlingen, en deklaration om situationen i Eritrea. Deklarationen hänvisade till vad FN:s särskilda rapportör för Eritrea föreslagit i sin rapport, och fördömde regimens övergrepp. AVS-EU länderna uppmanar EU och omvärlden att noga följa situationen i Eritrea.

Dawit Isaak är den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikter – en samvetsfånge. I Europaparlamentets resolution från den 15 september 2011 krävs att Dawit Isaak friges. Europaparlamentet följer med intresse den rättsliga processen till följd av att europeiska advokater i juli 2011 överklagade fallet Dawit Isaak till Eritreas högsta domstol under åberopande av skyddet mot godtyckliga frihetsberövanden (habeas corpus). Vi är många som nu har ögonen på den eritreanska statens behandling av Dawit Isaak.

Jag uppmanar Er nu att lyssna till det svenska folket, till Europaparlamentet, till de folkvalda i Afrika, Västindien och i Stilla havet, samt till FN. Vi säger med en röst: Låt inte Dawit Isaak sitta ännu ett år i fängelse. Free Dawit Isaak!

Olle Schmidt, Europaparlamentet


Tre frågor till Olle Schmidt

Varför kämpar du för att den svenske journalisten Dawit Isaak ska släppas fri?

'' För att det är förfärande hemskt och ett grundläggande brott mot de fri- och rättigheter en människa har. Att inte ge honom en rättegång är medeltida. Men det är inte så att Sverige är isolerat, stora delar av världen är på vår sida, också de afrikanska grannarna.

Hur togs du emot på Eritreas ambassad när du lämnade ditt brev?

'' Det var lite kyligt. Receptionisten var tillmötesgående i så motto att hon lovade att överlämna brevet. Jag passade också på att lämna över en resolutionstext från parlamentet.

Dawit Isaak greps den 23 september 2001. Vad gjorde du den dagen?

'' Jag var i Ljubljana i Slovenien på ett gruppmöte om 11 septemberattacken. Hans Dietrich Genscher, Tysklands förre utrikesminister talade om Tysklands roll i Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.