Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora brister i svenska förlossningsvården

Foto: Emil Nordin

"Uppdrag Granskning" avslöjar i kväll stora brister i den svenska förlossningsvården.

Enligt granskningen lämnas allvarliga skador utan vare sig diagnos eller operation.

Och barnmorskor misstänks till och med mörka att skador uppstått.

Varje år drabbas 4000 kvinnor av sfinkterruptur, att underlivet spricker från slidan till ändtarmsöppningen under förlossningen.

Men det är den officiella statistiken.

Enligt kvällens avsnitt av "Uppdrag Granskning" i SVT är den verkliga statistiken en helt annan.

Enligt experter som "Uppdrag Granskning" talat med rör det sig snarare om 10 000 kvinnor som drabbas varje år.

Rapporteras inte

Men den allvarliga skadan rapporteras inte alltid, enligt granskningen. Och kvinnor kan skickas hem utan vare sig diagnos eller operation.

Om kvinnan efter en sfinkterruptur inte får vård direkt ökar risken för ett långt lidande med smärta, avföringsläckage och oförmåga till ett fungerande sexliv.

– För mig är det helt obegripligt. Missar man en total sfinkterruptur då anser jag inte att man har de kunskaper det krävs för att vara barnmorska, säger Monica Tegnér som själv jobbar som barnmorska, till "Uppdrag Granskning."

Skam

Men det kan också finnas andra orsaker, som skammen över att ha gjort "ett dåligt jobb."

Och antalet sfinkterrupturer kan också vara ett argument vid löneförhandlingar – och därför misstänks barnmorskor för att mörka att skador uppstått, enligt granskningen.

En barnmorska i Västra Götalandsregionen som "Uppdrag Granskning" har talat med berättar att hon blev konfronterad under lönesamtalet med de skador som hon rapporterat från förlossningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.