Foto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin

Stora brister i svenska förlossningsvården

Publicerad

"Uppdrag Granskning" avslöjar i kväll stora brister i den svenska förlossningsvården.

Enligt granskningen lämnas allvarliga skador utan vare sig diagnos eller operation.

Och barnmorskor misstänks till och med mörka att skador uppstått.

Varje år drabbas 4000 kvinnor av sfinkterruptur, att underlivet spricker från slidan till ändtarmsöppningen under förlossningen.

Men det är den officiella statistiken.

Enligt kvällens avsnitt av "Uppdrag Granskning" i SVT är den verkliga statistiken en helt annan.

Enligt experter som "Uppdrag Granskning" talat med rör det sig snarare om 10 000 kvinnor som drabbas varje år.

Rapporteras inte

Men den allvarliga skadan rapporteras inte alltid, enligt granskningen. Och kvinnor kan skickas hem utan vare sig diagnos eller operation.

Om kvinnan efter en sfinkterruptur inte får vård direkt ökar risken för ett långt lidande med smärta, avföringsläckage och oförmåga till ett fungerande sexliv.

– För mig är det helt obegripligt. Missar man en total sfinkterruptur då anser jag inte att man har de kunskaper det krävs för att vara barnmorska, säger Monica Tegnér som själv jobbar som barnmorska, till "Uppdrag Granskning."

Skam

Men det kan också finnas andra orsaker, som skammen över att ha gjort "ett dåligt jobb."

Och antalet sfinkterrupturer kan också vara ett argument vid löneförhandlingar – och därför misstänks barnmorskor för att mörka att skador uppstått, enligt granskningen.

En barnmorska i Västra Götalandsregionen som "Uppdrag Granskning" har talat med berättar att hon blev konfronterad under lönesamtalet med de skador som hon rapporterat från förlossningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag