Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora brandhotet – vädret: ”Sprider fort”

På annandag påsk utbröt en stor brand i Gislaved. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Leif Sandahl, expert på brandbekämpning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: MSB

Det torra och blåsiga vädret gör att det för säsongen råder ovanligt hög brandrisk. 

Och rådande väder ser ut att fortsätta några dagar till – innan välbehövligt regn väntas. 

– Den här torra luften och det blåsiga vädret gör att bränderna sprider sig fort, säger Leif Sandahl, expert på brandbekämpning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har höjt helikopterberedskapen med anledningen av den rådande situationen. 

Fyra helikoptrar har satts i högsta beredskap i södra Sverige – två i Växjö och två i Göteborg. 

Enligt MSB råder det ovanligt höga brandriskvärden för säsongen. 

– Vi har startat upp de resurser som vi delvis hade tänkt start upp lite längre fram, säger Leif Sandahl, expert på brandbekämpning på MSB. 

Han fortsätter: 

– Läget är ju så att vi har fått en väldigt hög brandrisk snabbt och tidigt efter påsken. Det är på grund av vädret, vi har inte fått nederbörd på fyra, fem veckor. Och den här torra luften och det blåsiga vädret gör att bränderna sprider sig fort. 

Enligt Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, kommer brandrisken att fortsätta ett tag till i de södra delarna av landet. 

– Den kommer fortsätta större delen av veckan, i varje fall fram till fredag. Till helgen kommer brandrisken gå ner litegrann i södra halvan av landet och framför allt under söndagen kommer den vara betydligt lägre än vad den är nu, säger han. 

Fortsatt blåsigt 

Samtidigt påpekar Lasse Rydqvist att brandrisken också börjar bli stor i de nordöstra delarna av Norrland.

Det blåsiga vädret har ställt till det för släckningsarbetet. 

– Vi har en tidvis frisk ostlig vind just nu i framför allt Götaland, men också i södra Svealand. Det kommer fortsätta vara blåsigt på det viset även i morgon, men vinden kommer gå ner lite grann senare i veckan, säger Lasse Rydqvist. 

Lasse Rydqvist, meteorolog på Storm. Foto: StormGeo/Pressbild / StormGeo/Pressbild

Leif Sandahl på MSB säger att deras uppdrag är att stödja kommunerna, som är de som släcker bränderna. 

– Det är ganska lätt att släcka så länge det är en liten brand och man når fram med sina släckresurser. Men när man möts av en övermäktig brand, en stor brand som har utvecklats, vilket det lätt gör i det här brandriskvädret vi har nu, då måste man kanske jobba på litet annat sätt. 

– Man kan då inte angripa branden direkt utan man kan behöva samla ihop mer resurser och göra en begränsningslinje eller motsvarande. I vissa fall kan man göra en indirekt släckning, alltså att inte spruta vatten och se till att det inte finns något brännbart framför branden, säger Leif Sandahl. 

Brandlarmen har ökat 

Under april månad har larmen om bränder i skog och mark ökat med 82 procent jämfört med förra året, uppger SOS Alarm enligt Sveriges Radio.  

Sarah Hummerdal som är pressansvarig på SOS och säger till SR att larmen framför allt kommer från de områden där SMHI utfärdat varningar, från Skåne upp till Gävleborg. 

– Det handlar om att det brinner i skogen eller i gräset. Det är mycket torrt fjolårsgräs som börjar brinna, säger hon till SR.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar de pågående bränderna på sin Facebook-sida. 

”Jag tänker på dem som drabbas med anledning av dessa bränder och på alla som nu deltar i släckningsarbetet. Det är viktigt att man tänker på att inte orsaka nya bränder. Följ eldningsförbuden som utfärdas i ditt område”, skriver han. 

Han skriver vidare att Sverige är bättre förberett för skogsbrandssäsongen nu än förra året. 

”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tillförts 65 miljoner 2019 så att de har kunnat vidta åtgärder för att förstärka sin förmåga att bistå kommunerna med stödresurser för skogsbränder, mobila basstationer för Rakel och stabs- och ledningsstöd.” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.