Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gångtunnel fylld efter stor vattenläcka

Plötsligt sprack avloppsröret i gatan och mängder av brunt illaluktande vatten började forsa ut.Foto: Reglus Östman /TT
I över en timme kämpade kommunpersonal, räddningstjänst och polis för att få stopp på den stora vattenläckan i Solna.Foto: Karl Enn Henricsson /TT
Räddningstjänst, polis och kommunpersonal kämpar för att stoppa en stor vattenläcka i Solna.Foto: Mikael Ringberger
Enligt polisen ska en mängd vatten forsa ut ur en brunn i Solna utanför Stockholm. Foto: Mikael Ringberger
Det är framför allt Ankdammsgatan och Huvudstadsgatan som har drabbats.Foto: Mikael Ringberger
Polisen hade en patrull i området när larmet kom – och de körde rakt in i vattenmassorna, enligt Eva Nilsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.Foto: Mikael Ringberger
1 / 7

Plötsligt sprack avloppsröret i gatan och mängder av brunt illaluktande vatten började forsa ut.

I över en timme kämpade kommunpersonal, räddningstjänst och polis för att få stopp på den stora vattenläckan i Solna.

En gångtunnel ska ha översvämmats helt och gatan har brutits sönder.

– Det har liksom spruckit i marken, det är gropar efter det, berättar ett vittne.

Vid 18.30-tiden kom larmet. En stor mängd vatten hade då av oklar anledning börjat forsa ut ur en brunn i Solna utanför Stockholm. Snabbt ska en gångtunnel ha fyllts helt och vatten ska ha börjat läcka in i både garage och andra fastigheter.

Strax över en timme efter att larmet kom in hade läckan hittats och stoppats av Solna Vattens jourpersonal.

– Det har kommit ut en större mängd vatten på gatan ur en större läcka. De har stängt av läckan, så nu är allt under kontroll. Nu ska de börja reparera, säger Thor Gaardner, skiftingenjör på Solna Vatten vid 19.40.

Ett 24-årigt vittne som Expressen pratat med märkte vad som hade hänt när hon hörde sirener utanför fönstret. När hon tittade ut såg kaoset.

– Det har vällt ut avloppsvatten ur en brunn. Helt plötsligt var det en massa vatten som rann ner för en backe. Det var brunt äckligt vatten som luktade. Trottoaren har gått sönder och kommunen har stängt av vårt vatten, berättar hon och fortsätter.

– Det har liksom spruckit i marken, det är gropar efter det. Det stömmade ner vatten mot där folk gick. Man såg hur folk aktade sig, polisen fick stoppa bussar.

"Rakt in i eländet"

Vad som orsakat den massiva läckan är oklart.

– Det är äldre rörnät på vissa ställen där. Det kan vara allt från att marken rört på sig efter temperaturförändringar till materialsvaghet, säger Thor Gaardner på Solna Vatten.

Hur det ser ut med skador är också oklart och kommunen har personal på plats för att arbeta med läckan.

– Vi har ingen koll på skador än. Men det har varit större översvämningar i gatunätet, det var flera decimeter vatten på gatan.

Polisen hade en patrull i området när larmet kom – och de körde rakt in i vattenmassorna, enligt Eva Nilsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

– En patrull åkte rakt in i eländet. Men det är inget polisiärt ärende, vi biträder räddningstjänsten med trafikavspärrningar, sa Eva Nilsson inledningsvis.

Utöver Solna Vatten och polisen kallades räddningstjänsten till platsen. Bland annat tvingades trafikanter att ledas om på grund av läckan.

– Jag vet inte just nu hur stort området som är drabbat är, men det är framför allt vid Ankdammsgatan och Huvudstadsgatan. Vi har fått leda om trafik, säger Eva Nilsson.

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Är du på plats? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.