Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor upprördhet internt hos MSB – krav på att Dan Eliasson avgår

I väntan på att regeringen ska sätta ned foten om Dan Eliassons framtid på MSB växer trycket internt att han ska avgå – även på chefsnivå.
Missnöjet mot Dan Eliasson växer internt på MSB.
Foto: FREDRIK FUNCK/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

I väntan på att regeringen ska sätta ned foten om Dan Eliassons framtid på MSB växer trycket internt på myndigheten att han ska avgå – även på chefsnivå. Det kan Expressen avslöja. 

– Myndigheten kommer inte återhämta sig om han sitter kvar, säger en tung källa på MSB.

– Folk är upprörda och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han såhär. 

Expressens avslöjande om att Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rest till Las Palmas strax innan jul har lett till en storm av kritik och avgångskrav. Nu senast från Moderatledaren Ulf Kristersson. 

Myndighetens facebooksida har översvämmats av ilskna kommentarer från allmänheten, och Eliassons resa – i strid mot myndigheternas egna rekommendationer och mitt under pandemins andra våg – har även blivit en världsnyhet.

Internt på MSB är upprördheten stor över generaldirektörens julresa.

– Det är en utbredd uppfattning att Dan måste gå. Flera är knäckta och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här utan att fatta eller bry sig om vilka konsekvenser det får för myndigheten, säger en centralt placerad källa på MSB.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ska träffa Dan Eliasson senare i veckan för att diskutera ”den uppkomna situationen”. 

Omöjligt genomföra uppdrag

Men enligt Expressens källor på myndigheten finns det ingen annan utväg än att Eliasson avgår självmant eller tvingas bort av regeringen. Utan allmänhetens förtroende kommer hans och myndighetens uppdrag vara omöjligt att genomföra, resonerar de.

– Det är på ett sätt irrelevant om regeringen har förtroende för honom eller inte, så länge inte allmänheten har det. MSB kan inte utföra vårt uppdrag om folk inte har förtroende för oss. Inget vi gör framöver i pandemin kommer att få genomslag. Han borde värna MSB, medarbetarna på myndigheten och svensk krisberedskap genom att avgå, säger en tung källa på myndigheten.

Dan Eliasson på Las Palmas.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

MSB:s hantering av Coronapandemin har redan innan Eliassons resa ifrågasatts, och myndighetens roll har framstått som otydlig. Det sms till allmänheten som MSB skickade ut tidigare i december fick också hård kritik. 

– Det sista vi behöver är att undermineras fullständigt genom Dans agerande, säger en på myndigheten.

Expressen har varit i kontakt med MSB om missnöjet. 

– Det kan jag inte alls kommentera, tyvärr, säger Mikael Westerlund vid MSB:s presstjänst. 

Riksdagsledamot Heléne Björklund (S) är ledamot i MSB:s insynsråd som har till uppgift att övervaka verksamheten och ge generaldirektören råd. Hon kommenterar:

– Jag har inte haft egna samtal med generaldirektören och vill därför inte spekulera i om han är på väg att avgå. Men jag kan konstatera att han agerat omdömeslöst även om han inte brutit mot någon lag. Han borde kunnat förutse den kritik han nu får och hur förtroendeskadlig den är för honom och för myndigheten.


Dan Eliasson hade ersättare under resan

När Dan Eliasson var på Kanarieöarna skötte fem andra medarbetare på MSB hans uppgifter. Det handlade om rättschefen, kommunikationsdirektören och tre avdelningschefer som skulle fatta generaldirektörens beslut i hans ställe.

Det var Dan Eliasson själv som tagit det så kallade delegeringsbeslutet och han godkände ersättarna dagen innan han åkte. Han har sagt till Expressen att han arbetade en del på distans.

– Jag har varit i kontakt med jobbet varje dag under min frånvaro. Och jag har lett möten, både interna och externa härifrån. Jag är fullt uppdaterad.

Eliasson inledde även en förlängningsperiod som chef för MSB mitt under resan till Las Palmas. Han förordnande blev två år längre och började den 1 januari – nyårsdagen – och sträcker sig till nyårsafton den 31 december 2022. 

Eliasson hade själv inte begärt förlängningen utan det sker på regelbunden basis. Ministrarna Ibrahim Baylan och Mikael Damberg tog det beslutet.

MSB om förtroendet för myndigheten efter Eliassons resa

MSB tror att förtroendet kommer påverkas efter Dan Eliassons solsemester. ”Väldigt märkligt om det inte påverkades”.

LÄS MER: Expressens avslöjande om Dan Eliassons Las Palmas-resa

LÄS MER: Expressens intervju med Dan Eliasson 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.