Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor trängsel under Black Friday: ”Inte acceptabelt”

Skånes invånare varnades inför Black Friday
Foto: Polisen Norrmalm
Maria Rotzén Östlund upprörs över trängseln i Stockholm City.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Jag vet inte ens vilka ord jag ska använda längre, men det här är inte acceptabelt.

Så säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund till SvD om den trängsel som uppstod i Stockholms gator under Black Friday.

Polisen Annika Lindahl, som fotpatrullerar i Stockholms City, la ut en bild på Norrmalmspolisens Instagram på fredagen. Den visar hur Drottninggatan är helt full av folk.

Annika Lindahl ”trodde inte sina ögon” när hon fotpatrullerade i innerstaden under black friday. På Drottninggatan myllrade det av människor, trots restriktionerna under pandemin.

– Jag blev helt chockad, trodde inte att det var möjligt att folk ville trängas på det här viset under pandemin, säger Anna Lindhahl till SvD.

För tidningen berättar hon att hon egentligen var på stan för att kontrollera en demonstration på Sergels torg. De var tolv personer, och hon fick säga till dem att sära på sig och att de inte fick vara fler än åtta personer, enligt det nya maxtaket för allmänna sammankomster.

Men det var på shoppinggatorna som den verkliga trängseln hade uppstått.

– Det kändes väldigt udda att säga till dem när det samtidigt vimlade av folk på Drottninggatan. De hade en grundlagsskyddad rätt att demonstrera, men att shoppa är väl inte direkt skyddat i grundlagen. Om man ska vikta vad som är viktigast, säger hon till SvD.

https://www.instagram.com/p/CIGfYKdhPqg/?utm_source=ig_web_copy_link

Smittskyddsläkaren: ”Inte acceptabelt”

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i region Stockholm, tycker trängseln är ”obegriplig”, sedan hon och hennes kolleger gång på gång försökt påkalla allvaret i pandemin. 

– Alla vet vad man behöver göra för att undvika smitta, det kan inte vara någon som inte förstått att det handlar om att undvika trängsel. Jag vet inte vilka ord jag ska använda längre, men det här är inte acceptabelt, säger hon till tidningen.

Expressen har tidigare rapporterat om trängseln vid NK:s julskyltning i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.