Stor sorg och saknad efter Hans Rosling

Hans Roslings vän och förra KI-kollega Helena Nordenstedt.
Foto: Gunnar Ask/Karolinska Institutet
Sorgen och saknaden efter Hans Rosling är stor.
Foto: Yonhap / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kungen.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Bill Gates.
Foto: Gian Ehrenzeller / AP TT NYHETSBYRÅN

Sorgen och saknaden efter Hans Rosling är stor. Efter beskedet att han gått bort i cancer skickar människor från världens alla hörn sina hälsningar.

Bland dem finns vänner och kolleger och även statsministern, kungen och vännen Bill Gates: 

– Vi är djupt bedrövade över att ha förlorat Hans, säger Bill Gates och hustrun Melinda Gates i ett uttalande. 

På tisdagen gick Hans Roslings stiftelse Gapminder – som han grundat tillsammans med sin son och svärdotter – ut med det tragiska beskedet att Rosling gått bort i cancer.

"Hans är inte längre i livet, men han kommer alltid att finnas med oss. Vi ska aldrig låta hans dröm om en faktabaserad världsbild dö", skriver sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund, som ber om att få vara i fred i denna svåra sorg.

Sociala medier svämmar över av hälsningar och sorg efter beskedet om Roslings bortgång. Såväl politiker som artister, forskarkolleger och vanligt folk sörjer den uppskattade forskaren och folkbildaren.

Bill Gates: "Djupt bedrövade"

Hans Rosling var god vän med Microsoft-miljardären Bill Gates. 

"Hans Rosling var en god vän och utbildare", skriver han och hustrun Melinda Gates i ett gemensamt uttalande. 

"Han gjorde statistiken levande och hjälpte världen se mänskliga framsteg som ofta förbises. Vi är djupt bedrövade över att ha förlorat Hans." 

Kungen hälsar via hovets informationschef Margareta Thorgren: 

– Jag hade förmånen att lyssna på flera av Hans Roslings föreläsningar. Han förmedlade kunskap på både ett underhållande och enkelt sätt. Han var en folkbildare, såväl i Sverige som internationellt, och gick ur vår tid alldeles för tidigt. 

Sonen Ola Rosling och svärdottern Anna Rosling Rönnlund.
Foto: Lisa Mattisson

Vännen om hur allt började

Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker sina känslor efter beskedet i en intervju med Aftonbladet

– Jag har nåtts av den sorgliga nyheten att professor Hans Rosling har gått bort. En viktig röst har tystnat. Han har lärt mig och miljoner andra runtom i världen om utveckling och fattigdomsbekämpning. Få har kunnat undgå hans slagfärdiga föredrag om att världen blir allt bättre, säger Stefan Löfven till tidningen. 

M-ledaren Anna Kinberg Batra skriver: "Många tankar till familjen, men även stort tomrum i debatten efter Hans Rosling. Som kunde göra vad som helst begripligt för vem som helst."

Beskedet om Roslings bortgång har även nått Chelsea Clinton. 

"Väldigt tråkiga nyheter. Hans Roslings arbete kommer att fortsätta att informera och inspirera. Mina sympatier och böner med hans familj", skriver hon på Twitter

Den populära sajten Ted.com, som publicerar föreläsningar och där Hans Rosling ofta medverkade, skriver: "Vi är mycket ledsna att höra att Hans Rosling gick bort i morse. Han kommer att vara saknad."

Microsoft-miljardären och vännen Bill Gates beskriver sin sorg på Twitter: 

”En god vän, utbildare och en sann inspiration för vårt arbete. Melinda och jag sörjer förlusten av Hans Rosling”.


https://twitter.com/BillGates/status/829057938044039168

Unicefs globala hälsochef och Hans Roslings gode vän, Stefan Peterson, nåddes av nyheten i morse i New York. De två har jobbat nära varandra i 25 år. Rosling beskrivs förutom som en intellektuell och god kommunikatör, som en varm medmänniska. 

– Han har förmedlat många livsdomar som jag har tagit till mig också i mitt personliga liv. När jag fick barn sa Hans att ”nu ska du veta, Stefan, att tidigare har du varit som ett jaktplan som har flugit runt och det har gått undan i svängarna, men nu när du har familj och barn så ska du tänka dig att du är ett hangarfartyg. Det går förvisso långsammare men trösten i det är att hangarfartyget når längre än jaktplanet”. 

I sitt dagliga arbete går det inte en dag utan att Stefan Peterson refererar till Roslings talesätt och pedagogiska förklaringar för att få andra att förstå barnhälsan i världen. 

– Med tanke på de världsutmaningar vi står inför är Hans tal om en faktabaserad världsbild något man kan ta med sig till middagsbordet, oavsett vem man är. Vi ska inte basera vår vy på världen på fördomar och förlegad kunskap utan vi ska skaffa oss den bästa nuvarande kunskapen och basera det vi säger som privatpersoner, hur vi agerar politiskt och hur vi agerar via interventioner, baserat på fakta.

Professor Helena Nordenstedt är den som tog över en stor del av Hans Roslings undervisning i global hälsa vid Karolinska, när Rosling 2007 bestämde sig för att ägna mer tid åt stiftelsen Gapminder.

Hon minns hur allt började – när Hans fick ett infall att mäta hur mycket hans studenter egentligen visste om sin omvärld.

– Han upptäckte att de inte visste någonting alls, säger Nordenstedt.

"Många saknar honom"

Det blev, berättar hon, starten på att Hans Rosling blev så känd och fick ett sådant utrymme. Han ville inte bara lära sina studenter – utan alla – om hur det egentligen ser ut i världen och om de framsteg som gjorts.

– Han är en person som har varit viktig för väldigt många. Han fick många att känna att han fanns där för dem. Det är väldigt många som saknar honom i dag, säger Helena Nordenstedt.

Hans Rosling samarbetade under tio år med biståndsorganisationen Sida, som också finansierade utvecklingen av statistikprogramvaran Gapminder mellan 2001 och 2008. 

– Han var en tydlig kravställare som var engagerad hela tiden och ville förbättra saker. Få personer hade en sån energi kunde som Hans berätta om utvecklingen i världen. Vi har pratat om ”Roslingseffekt” i statistiken när vi pratar om vad svenskar vet om utvecklingen i världen, säger Joachim Beijmo, stabschef på Sida. 

I ett uttalande på KI:s hemsida skriver Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright:

Reaktioner från hela världen

– Våra tankar går i dag främst till Hans Roslings familj.

Hon fortsätter:

– Det är ett mycket sorgligt besked att Hans Rosling gått bort. Hans insatser för folkhälsa och folkbildning var enorma. Hans pedagogiska föreläsningar var banbrytande, både för förmågan att föra ut ny kunskap och för att spräcka hål på gamla fördomar om hälsotillståndet i världen. Jag kan bara hoppas att många fler kommer att följa i hans fotspår.

"På Spåret"-programledaren Kristian Luuk delar en bild på Instagram från På Spåret 2009. På bilden syns Hans Rosling tillsammans med lagkamraten Doreen Månsson under tävlingen.   

Här är några av alla andra reaktioner som strömmar in på Twitter efter beskedet att Hans Rosling gått bort i cancer.


https://twitter.com/ChelseaClinton/status/828998211612319744


https://twitter.com/tparsi/status/829011960876453890


https://twitter.com/HansRosling/status/829019024113668096


https://twitter.com/Laurie_Garrett/status/829023962336206848

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.