Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor skogsbrand rasar utanför Örnsköldsvik

En skogsbrand härjar utanför Örnsköldsvik och spridningsrisken är mycket stor enligt räddningstjänsten
Det är mycket torrt i markerna så spridningsrisken är stor, enligt räddningstjänsten.
Foto: Läsarbild / Privat
Helikoptrar från MSB bekämpar branden.
Foto: Läsarbild / Privat

Under måndagen startades flera skogsbränder mellan Björna och Trehörningsjö utanför Örnsköldsvik.

SOS Alarm har hittills i juli hanterat 628 bränder – vilket är en markant ökning från förra året.

– Visst är det mer än vad det brukar när det gäller bränder i skog och mark, säger Ola Nilsson vid SOS Alarm.

Ungefär 3,5 hektar skog har eldhärjats utanför Örnsköldsvik. Inledningsvis kallades två helikoptrar in av MSB för att bistå i släckningsarbetet.

Orsaken till branden är ännu oklar, men det finns misstankar om att den kan ha brutit ut efter ett åskoväder över Västernorrland. 

– Vi har enormt torrt i markerna så spridningsriken är fenomenalt stor. Så det är inga bra förutsättningar just nu, sade Fredrik Lindqvist under måndagseftermiddagen.

Flera brandkårsenheter fick rycka ut för att släcka branden. Ingen har skadats i samband med branden. 

– Det blir en långvarig insats, det är frågan om dagar innan den är släckt, sade Mattias Andersson, inre befäl.

Enligt Mattias Andersson är det mest skog i området och enstaka bebyggelse och han ser ingen risk att elden sprids till bostäder.

Släckningsarbete pågick under natten

Vid klockan 19.30 på måndagskvällen meddelade räddningstjänsten att branden var omringad. 

– Vi har varit lite rädda för att den ska sprida sig till ungskog men det hotet är nu undanröjt, säger inre befäl Fredrik Lindqvist till TT.

Klockan 21.30 var de flesta bränderna utanför Örnsköldsvik släckta förutom den mellan Björna och Långviksmon, där släckningsarbetet pågick under natten med sju räddningsenheter och en helikopter, rapporterar Allehanda.

– Vi har inringat branden med slangar och kommer att jobba hela natten med släckningsarbetet. Målet är att lämna över till markägarna i morgon (tisdag). Vi har vind och väder med oss på nätterna och det hjälper oss, säger Fredrik Lindkvist till tidningen.

”Kändes ganska kontrollerat”

Filip Söderlind var en av de som ringde och larmade om branden. Han har ett hus i närheten som han håller på att renovera, och befann sig på taket när han såg röken.

Då åkte han mot platsen för att hjälpa räddningstjänsten att hitta fram. Han blev kvar i drygt tre timmar för att hjälpa till att dra slangar och släcka elden.

– Det är klart man hjälper till om man har möjlighet, säger han.

Samtidigt vattenbombades elden, som härjade på ett hygge, med två helikoptrar. 

– Det kändes ganska kontrollerat, säger Filip Söderlind.

Under måndagen kom det in larm om ytterligare två bränder i området, båda i närheten av Arnäsvall, skriver Allehanda. Under kvällen hade bränderna släckts.

Flera skogsbränder i landet 

Under måndagen har det kommit in flera larm om skogs- och gräsbränder i landet. I Lycksele brinner ett område på 200 gånger 200 meter, och även där kallas helikopter in för att släcka branden. 

Under måndagen har det larmats om bränder från Malmö till Arjeplog. 

– Visst är det mer än vad det brukar när det gäller bränder i skog och mark, säger Ola Nilsson vid SOS Alarm. 

SOS Alarm har hittills i juli haft 628 avslutade ärenden med brand i terräng, alltså gräs- eller skogsbränder. Det är fler än i juli 2020 då 402 ärenden hanterades, men färre än 2019 då 764 ärenden hanterades under hela juli månad. 

Men årets julisiffror blir högre än nuvarande siffra då det är fem dagar kvar av månaden, och det kan därmed sluta med högre siffror än för 2019.

Det är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, extremt stor risk för skogsbrand i delar av landet. Det är även extremt torrt i delar av landet, och ska vara det tills på onsdag då det fortfarande är mycket torrt.

Även SMHI varnar för kraftigt ökad risk för bränder i skog och mark. Så här skriver man på sin sajt.

”Risken för bränder i skog och mark är på flera håll stor eller mycket stor i Götaland, Svealand och delar av Norrland. I delar av Götaland, östra Svealand och samt Gävleborgs län är det extremt torrt”.

Vet du mer? Tipsa Expressen

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 7171

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

TV: Så undviker du att starta en skogsbrand

Brandingenjören om vad du ska tänka på när du eldar i naturen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.