Skogsbranden utanför Mora är under kontroll

Torsten bor mitt emot branden: "Såg konstiga moln".
Skogsbranden rasar utanför Mora.
Foto: Brandkåren Norra Dalarna
Rök syns i ett närliggande samhälle.
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
VMA har utfärdats.
Foto: SVT

En stor skogsbrand härjar utanför Mora på söndagen. 

Ett 50-tal brandmän kämpade under kvällen med branden – och strax efter 21 gick räddningstjänsten ut med ett VMA.

– Det har varit många nyfikna människor i brandområdet och det är klart att man inte ska utsätta sig för någon slags risk, säger Linda Forsberg, teamledare vid räddningsregion Bergslagen. 

Under natten mot måndagen syntes inte längre några öppna lågor.

Polisen utreder brott i samband med skogsbranden.

Larmet om branden kom in vid 16-tiden på söndagseftermiddagen. Branden spred sig snabbt och blev omfattande. Under söndagskvällen kämpade ett 50-tal brandmän med att få kontroll på elden. Släckningshelikoptrar från MSB anslöt vid 19-tiden. Samtidigt hade boende i området börjat utrymmas. 

– Jag kan bekräfta att vi påbörjat evakueringar, sa Linda Forsberg, teamledare vid räddningsregion Bergslagen, då.

Ännu vid 21-tiden spred sig branden och man trodde att det skulle kunna ta lång tid att släcka branden. Samtidigt gick räddningstjänsten ut med ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten. 

– Det beror på att det har varit många nyfikna människor i brandområdet och vi vill försöka få bort dem därifrån, sa Linda Forsberg. 

Vad vill du säga till människor som funderar på att bege sig dit? 

– Det är så klart att man inte ska utsätta sig för någon slags risk utan försöka hålla avstånd. 

Bara någon timme senare hade läget ljusnat betydligt. ”Nu har vi ringat in branden och har kontroll på den, arbete med släckning kommer dock fortsätta både inatt och i morgon. Vi uppmanar privatpersoner att inte vara inne i brandområdet eftersom det innebär stor fara”, skrev Brandkåren Norra Dalarna i en Facebook-kommentar. 

– Jag har precis fått en uppdatering om insatsen. De här två helikoptrarna från MSB har påbörjat sin vattenbombning. Och man upplever att vattenbombningen i kombination med markarbetet har gett god effekt, sa Linda Forsberg.

Inga öppna lågor

Under natten meddelade räddningstjänsten att man inte längre kunde se några öppna lågor.

 – Vi har omringat branden och lyckats säkra en begränsningslinje. Vi jobbar med att försöka släcka glödbränder i området, säger Tony Alan vid Räddningsregion Bergslagen till TT.

Omkring 300 hektar skog är fläckvis uppbrunnen. Under natten arbetar tio brandmän på marken och på morgonen kommer arbetet åter att intensifieras.

https://www.facebook.com/brandkarennorradalarna/posts/4086734698082669

Torsten Kjellgren bor granne med branden

Torsten Kjellgren bor med utsikt mot branden. 

– För drygt en timme sedan tyckte jag att det var lite konstiga moln på himlen, och så visade det sig att det brann, berättar han för Expressen TV. 

Han berättar att han sett hur branden spridit sig västerut under kvällen.

– Det är otäckt för de som bor där så klart.  

Väderförhållande gjorde att branden spred sig snabbt. 

– Det är torrt i marken och vinden ligger på. Vi har haft en snabb spridning hela tiden.

Utreder brott 

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet där man nu ska titta på händelseförloppet till en misstänkt markbrand.

– Om händelsen har som ursprung i att en person har eldat eller inte ska vi nu undersöka, ibland tar saker eld av sig själv, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion i Bergslagen.

Enligt polisen är det inte uppenbart vilken betydelse markbranden har haft för Morabranden eller om föreligger eldning som gått överstyr.

Vid 7-tiden på måndagsmorgonen lämnade polisen insatsen vid skogsbranden i Mora.

På måndagsförmiddagen meddelar räddningstjänsten att man gått över till eftersläckningsarbete. Två helikoptrar cirkulerar fortfarande kring det 300 hektar stora området som berörts av branden och vattenbombar vid frontgränsen för branden.

Endast öppna lågor noterades vid en trädstubbe.

– Vi bedömer det inte som en stor risk att branden att tar sig igen. Det kan ligga pyra i marken att par dagar efter och vi behöver därför nu släcka på djupet, säger Anders Lassers, vakthavande befäl vid räddningsregion Bergslagen.

Räddningstjänsten: ”Branden är under kontroll”

Räddningstjänsten om stora skogsbranden utanför Mora.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.