Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor skogsbrand på Samos – vattenbombas

En kraftig brand har utbrutit I ett skogsområde på östra delen av turistparadiset Samos i Grekland. Linda Netterström, pressinformatör på Tui berättar 43 svenska resenärer har evakuerats.
Den brinner på den grekiska ön Samos. Foto: MARTINA KARLSSON
Svenskan Martina Karlsson befinner sig på Samos. Foto: PRIVAT
Branden rasar nära bostäder. Foto: Privat / Läsarbild

Det brinner i turistparadiset Samos i Grekland.

I ett skogsområde på östra delen av ön har en kraftig brand brutit ut.

– Just nu håller man på att vattenbomba, säger Martina Karlsson från Lidköping, som turistat på Samos i en vecka.

Den grekiska ön Samos i Egeiska havet är ett stort chartermål. Den beskrivs som grön och vacker i resekatalogerna.

Sedan strax före 16.00, svensk tid, på lördagseftermiddagen har en kraftig skogsbrand brutit ut på ön.

Svenskan Martina Karlsson har varit på Samos i en knapp vecka tillsammans med sin mamma Anne, och ska flyga hem till Sverige under söndagen.

– När vi var på stranden såg jag stora rökmoln. I samma veva kom även brandbilar och polisbilar i full fart. Och nu (vid 17-tiden, svensk tid) håller en helikopter på att vattenbomba, säger Martina Karlsson, som bor i den lilla byn Pythagorion på östra Samos.

– Det brinner ganska mycket. Jag är inte orolig nu, men eftersom jag ska åka hem i morgon (söndag) vill jag veta om branden påverkar flyget från ön.

Pierre Davidsson befinner sig också nära eldinfernot.

– Det började med en liten rökutveckling, och sedan spred det sig snabbt. Vi tog själva beslutet att packa våra väskor och lämna vårt hotell. Då var lågorna väldigt nära. Nu har vi åkt buss till en uppsamlingsplats på en skola, säger Pierre Davidsson.

Hur ser brandinsatserna ut?

– De är jättebra. Man vattenbomblar både med flyg och helikopter. Det kom i gång väldigt snabbt. Jag är ingen brandman, men känslan är att det sprider sig okontrollerat just nu.

Gabriele Andersson kom till Samos under lördagen. Foto: Privat

Gabriele Andersson, 53, kom till Samos under lördagskvällen:

– Vi hann knappt checka in innan vi uppmanades att lämna vårt hotell för transport till ett nytt. Alla är trötta och har inte sovit något. Branden ska vara under kontroll nu, och vi har blivit uppmanade att lyssna på vad hotellpersonalen har att säga.

År 2000 drabbades Samos av en brand som ödelade 75 procent av öns skogsområden.

Det går att ta sig till flygplatsen

Linda Netterström är informatör på researrangören TUI.

– I nuläget är huvudvägen på Samos avstängd på grund av branden. Men den är avstängd enbart från att åka från flygplatsen. Det går alltså för närvarande att ta sig dit, säger Linda Netterström.

– Våra avgångar under söndagen är för närvarande inte berörda. Sedan vet man ju inte hur vindar och sådant ändras, och hur man lyckas bemästra elden. 

Linda Netterström berättar vidare att hotell i närheten av branden har börjat evakueras, men att TUI:s hotell inte påverkas.

– Vi har några hotell i området. Så sprider sig elden och vi påverkas kommer vi också att evakuera, men just nu är inte det aktuellt.

Martina Karlsson från Lidköping på plats vid branden på ön Samos i Grekland.

”Ingen påtvingad evakuering”

Klockan 19.00, svensk tid, meddelade TUI att man inlett en evakuering från två hotell – Naftilos och Protea. De ligger runt en kilometer från branden.

– Det är dock ingen påtvingad evakuering, utan det är för att stilla våra resenärers oro. De som vill flytta skaffar vi nya rum till på andra hotell. Vi har ingen information om att någon skulle ha tackat nej, förklarar Linda Netterström.

– Vi har samlat alla gäster på en parkering i Pythagorion. Sedan ska vi i ett första steg ta dem till en närliggande skola. Vi undersöker alternativa boenden, men sådant tar alltid tid.

På lördagskvällen befinner sig 677 svenska resenärer på Samos.

Under söndagen är det tänkt att runt 200 ska flyga hem medan 200 andra anländer från Sverige.

Researrangören Apollo bestämde sig under lördagskvällen att evakuera gäster från tre av sina hotell.

TUI har evakuerat 43 svenskar

Klockan 21.00, svensk tid, hade TUI evakuerat 43 svenska gäster från tre olika hotell. Förutom Naftilos och Protea rör det sig också om Antemossa.

– Det nya boendet är klart. Vi bara väntar på att logistiken kring detta ska falla på plats. Den senaste uppdateringen kring branden är att den nu är under kontroll, konstaterar Lina Netterström på TUI.

Texten uppdateras.