Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor rysk hackerattack kan ha drabbat Sverige

Attacken kan bland annat hota miljontals routrar och brandväggar.
Foto: COLOURBOX
Rysslands president Vladimir Putoin. I varningsmeddelandet pekas stadsstödda ryska hackers ut som de skyldiga.
Foto: SERGEI ILNITSKY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA och Storbritannien har utfärdat en gemensam varning för en pågående global cyberattack riktad mot myndigheter och företag.

I varningsmeddelandet uppger man att stadsstödda ryska hackare är ansvariga.

Enligt Aftonbladet är svenska myndigheter varnade.

Varningen utfärdades under måndagen, efter utredningsåtgärder från bland annat FBI och USA:s departement för inrikes säkerhet. 

Enligt varningsmeddelandet handlar det bland annat om miljontals routrar och brandväggar som hotas.

– Så fort du har kontroll över routern så har du kontroll över all trafik som rör sig genom routern, säger Jeanette Manfra, chef vid USA:s departement för inrikes säkerhet till CNN.

FBI: ”Ett enormt vapen”

Måltavlorna uppges vara myndigheter, företag och stora internetleverantörer runt om i världen. Målet med attacken är oklart, men FBI varnar för de möjliga konsekvenserna:

– Det är ett enormt vapen i händerna på en motståndare, säger Howard Marshall vid FBI:s cyberenhet.

I varningsmeddelandet uppger man att attacken har pågått sedan 2015, och att man är ”väldigt säkra” på ryska myndigheter ligger bakom attacken.

Enligt Aftonbladet informerades svenska myndigheter om varningen under måndagskvällen.

Larmet ska ha tagits emot av Cert, en organisation som lyder under MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och hanterar it-incidenter.

– Cert har kännedom om det här och har tittat på under kvälle. Det kommer att fortsätta under tisdagen, säger Irene Christensson vid MSB:s presstjänst till tidningen.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.