Attacken kan bland annat hota miljontals routrar och brandväggar. Foto: COLOURBOXAttacken kan bland annat hota miljontals routrar och brandväggar. Foto: COLOURBOX
Attacken kan bland annat hota miljontals routrar och brandväggar. Foto: COLOURBOX
Rysslands president Vladimir Putoin. I varningsmeddelandet pekas stadsstödda ryska hackers ut som de skyldiga. Foto: SERGEI ILNITSKY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNRysslands president Vladimir Putoin. I varningsmeddelandet pekas stadsstödda ryska hackers ut som de skyldiga. Foto: SERGEI ILNITSKY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putoin. I varningsmeddelandet pekas stadsstödda ryska hackers ut som de skyldiga. Foto: SERGEI ILNITSKY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stor rysk hackerattack kan ha drabbat Sverige

Publicerad

USA och Storbritannien har utfärdat en gemensam varning för en pågående global cyberattack riktad mot myndigheter och företag.

I varningsmeddelandet uppger man att stadsstödda ryska hackare är ansvariga.

Enligt Aftonbladet är svenska myndigheter varnade.

Varningen utfärdades under måndagen, efter utredningsåtgärder från bland annat FBI och USA:s departement för inrikes säkerhet. 

Enligt varningsmeddelandet handlar det bland annat om miljontals routrar och brandväggar som hotas.

– Så fort du har kontroll över routern så har du kontroll över all trafik som rör sig genom routern, säger Jeanette Manfra, chef vid USA:s departement för inrikes säkerhet till CNN.

FBI: ”Ett enormt vapen”

Måltavlorna uppges vara myndigheter, företag och stora internetleverantörer runt om i världen. Målet med attacken är oklart, men FBI varnar för de möjliga konsekvenserna:

– Det är ett enormt vapen i händerna på en motståndare, säger Howard Marshall vid FBI:s cyberenhet.

I varningsmeddelandet uppger man att attacken har pågått sedan 2015, och att man är ”väldigt säkra” på ryska myndigheter ligger bakom attacken.

Enligt Aftonbladet informerades svenska myndigheter om varningen under måndagskvällen.

Larmet ska ha tagits emot av Cert, en organisation som lyder under MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och hanterar it-incidenter.

– Cert har kännedom om det här och har tittat på under kvälle. Det kommer att fortsätta under tisdagen, säger Irene Christensson vid MSB:s presstjänst till tidningen.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag