Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor rysk flygaktivitet på Östersjön – försvaret följer

UR ARKIVET. Tidigt i mars i år så kränkte fyra ryska stridsflyg svenskt luftrum. Det var två bomb- och två jaktflygplan. Så här säger militärstrategen om varför Rysslan kan ha gjort det: ”Kan tolkas som ett hot”. Klipp från mars 2022.

Flera ryska stridsflygplan har flugit över Östersjön på måndagen.

Försvarsmakten bedömer att det handlar om en rysk militärövning.

– Vi ser deras rörelser och har väldigt bra koll, säger Mikael Ågren, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten. 

På måndagskvällen började det cirkulera uppgifter på sociala medier om att ryska stridsflygplan flugit över Östersjön under dagen. 

Twitterkontot Onga1, som ofta skriver om försvars- och säkerhetspolitik, la upp en tweet på måndagskvällen och skrev att ”Östersjön varit full med Su-24:or” under eftermiddagen. 

https://twitter.com/Ongaunited/status/1604912178192072705

Enligt tweeten aktiverade Försvarsmakten flygvapnets incidentberedskap med stridsflygplan. Även Baltic Air Policing, som är en Nato-operation i syfte att patrullera över Östersjön, ska också ha kallats in.

Försvarsmakten bekräftar att man sett ryska stridsflygplan flyga över Östersjön under måndagen. Men det ska röra sig om en rysk militärövning med ett ”litet antal” stridsflygplan.

– Vi har noterat dem. Vi ser deras rörelser och har väldigt bra koll, säger Mikael Ågren, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

”Inget avvikande”

Att man skulle gått upp och följt efter de ryska stridsflygplanen stämmer inte, enligt Mikael Ågren.

– Det här tillhör normalbilden. Det är inget som avviker. Vi har inte gått upp och följt efter flygplanen, säger Mikael Ågren.

Planen ska inte ha kränkt svenskt luftrum.

I fredags gick ryska Östersjöflottan ut med att de genomför en stor övning. Kring 1 500 soldater, tio krigsfartyg och flygplan deltar i övningen, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Under övningen utförs robot- och artilleriskjutning i simuleringar av hur man beskjuter fiendeflyg och -fartyg.

UR ARKIVET. ”Kan vara ren skrämseltaktik från rysk sida”

UR ARKIVET. Kränkningen från Ryssland skedde samtidigt som Finland och Sverige genomförde gemensam militärövning i mars tidgiare i år. Michael Claesson, insatschef försvarsmakten säger att det kan vara ren skrämseltaktik från rysk sida. Klipp från mars 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.