Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor risk för hämnd efter sprängdådet

Hämndaktioner oroar polisen efter explosionen i Linköping
I söndagens Expressen dementerade ledaren för mc-gänget No Surrender, Geofrey Kitutu, att hans gäng var måltavlan för sprängdådet i Linköping.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den kraftiga explosionen i fredags skadade flera lindrigt. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Gunnar Appelgren, Stockholmspolisens gängexpert, konstaterar att explosionen var extremt kraftig i ett svenskt perspektiv.Foto: ALEX LJUNGDAHL

I söndagens Expressen dementerade ledaren för mc-gänget No Surrender, Geofrey Kitutu, att hans gäng var måltavlan för sprängdådet i Linköping.

Polisens gängexpert Gunnar Appelgren ger inte mycket för Kitutus ord.

– Du kan inte lita på vad han säger säger helt enkelt, säger han.

Om det handlar om en gängkonflikt är risken för vedergällning överhängande, enligt Appelgren.

Hayat Day Day, 61, var en av de boende som skadades vid explosionen i fredags. 

– Det blödde mycket från låret och ryggen, berättar hon.

Hayat Day Day fördes till Motala sjukhus, där man plockade ut glasskärvorna ur hennes sår.

– Men de var snälla och tog hand om de skadade. Jag får tacka dem. Och tack Gud att vi lever allihop, säger hon.

Hayat Day Day fick glassplitter i kroppen vid explosionen.

Teknisk undersökning ger viktiga svar

Gunnar Appelgren, Stockholmspolisens gängexpert, konstaterar att explosionen var extremt kraftig i ett svenskt perspektiv.

– Det kan man tolka på två sätt. Antingen är det en väldigt kraftig markering mot någon något, eller så är det en förbannat klantig laddning. Man har laddat på för mycket helt enkelt. 

Att det handlar om det senare alternativet är inte otroligt, menar han.

– Många inom den kriminella världen är inga sprängämnestekniker, även om en del är lite bättre än andra. Jag tror inte att avsikten var att förstöra en hel husfasad. Det skulle förvåna mig.

Om polisens tekniker kan visa hur sprängladdningen har apterats kommer det att ge värdefull information om gärningsmannens uppsåt säger Gunnar Appelgren.

– Är det en laddning man har tänkt spränga när någon kommer fram till något, exempelvis en bildörr eller en vanlig dörr? Är det att man vet att en människa kommer ut en viss tid, eller är det något annat?

Sana Zahra om explosionen i Linköping: ”Väckt upp minnen”.

Risk för hämndattacker

Polisen i Linköping arbetar brett och följer upp flera olika spår men har hypotesen att organiserat kriminella ligger bakom.

– Sedan behöver inte det nödvändigtvis vara kopplat till verksamheten för den grova organiserade brottsligheten. Det kan vara enskilda individer som begår brott mot varandra. Kan vara alltifrån att man har någon uppgörelse internt eller av någon anledning är förbannad på någon annan, säger spaningsledaren Magnus Skoglund.

Om det handlar om en gängkonflikt finns en stor risk för en eskalering, säger Gunnar Appelgren.

– Vedergällningar är alltid centrala inom kriminella grupperingar. Man måste hämnas.

Enligt uppgifter till Expressen kan sprängningens måltavla ha varit en 29-årig man som enligt samma uppgifter har fått en ledande roll i Linköping för det kriminella mc-gänget No Surrender. Mannen har en koppling till den adress där explosionen inträffade.

Enligt uppgifter till Borås Tidning och SVT ska mc-gänget Bandidos ha legat bakom dådet.

Spaningsledaren Magnus Skoglund berättar att X-team, en Supporterklubb till Bandidos, har funnits i staden en längre tid.

– De har försökt etablera en fullvärdig avdelning för Bandidos, men än så länge har de inte kommit dit. De har antagligen inte nått upp till de krav som ställts.

Om No Surrender säger Skoglund:

– De har figurerat en tid. Under något år eller två har det florerat rykten och annat, och vi har sett rörelser från dem.

Gunnar Appelgren säger att våldet inom mc-gängsmiljön normalt är mer tydligt riktat mot någon eller några specifika personer än vad fredagens sprängning tycks ha varit. 

– Men det är ovanligt i deras konflikter med det här allmänt riktade våldet, säger han.

Om man går tillbaka till det stora nordiska mc-kriget på 1990-talet förekom dock dåd med stor risk för oskyldiga offer, konstaterar han.

Avfärdar Kitutus dementi

På lördagen uttalade sig No Surrenders Sverigekapten Geofrey Kitutu i Expressen. Han uppgav att 29-åringen som enligt Expressens uppgifter kan ha varit sprängningens måltavla inte är en del av gänget.

– Den här killen är inte med oss, sade Geofrey Kitutu, som också uppgav att sprängdådet inte var riktat mot No Surrender.

29-åringen har dock haft kontakter med personer som bevisligen är kopplade till gänget. Vid flera tillfällen har 29-åringen gillat mc-klubbens filmer och bilder på Facebook. Han har också gillat Kitutus personliga inlägg i sociala medier.

Gunnar Appelgren tar Geofrey Kitutus dementi med en stor nypa salt.

– Du kan inte lita på vad han säger säger helt enkelt. Det kan finnas skäl till att han vill tona ner det, säger han.

– Det kan vara så att man inte vill prata om konflikten för att det försvårar en vedergällning.

Boende: En mardröm

Hayat Day Day, som fick glasskärvor i kroppen vid explosionen mår mycket psykiskt dåligt av det hon har varit med om.

– Jag kan inte sova. Jag tänker på att jag hade kunnat dö av någon av glasbitarna som träffade mig, säger hon.

– Det kommer att ta tid, några månader kanske, för att komma bort från den här mardrömmen.

Hon vill inte flytta tillbaka.

– Jag kan inte, tyvärr, säger hon.