Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor risk för att blodiga gängkriget trappas upp

Leif GW Persson håller med polisen om att det finns en risk att gängkriget bara fortsätter, men säger att det finns saker man kan göra för att förebygga.Foto: Skärmdump TV4
En gängledare mördades på Bällstavägen i Mariehäll, Bromma. Två män dömdes i tingsrätten, men friades nyligen i hovrätten.Foto: TT

De två män som i tingsrätten dömdes för mordet på en gängledare i Bromma i Stockholm friades nyligen i hovrätten. 

Polisen ser en risk att det blodiga gängkriget nu trappas upp. 

– Det ska till väldigt lite som ska till för att utlösa de här konflikterna. Det kan vara så att man säger fel saker, man får ihop det med fel tjej eller att man har fel färg på sin jacka, säger Leif GW Persson i "Brottsjournalen" i TV4.  

Det var i november i fjol som en man sköts ihjäl i Mariehäll i Bromma efter en biljakt mitt på dagen. Bilen som mannen färdades i besköts med automatvapen från en efterföljande bil.

Mordoffret var en ledande figur i Bredängsnätverket. Polis och åklagare riktade misstankarna mot det rivaliserande Östberganätverket. 

Två män, 24 och 23 år gamla, dömdes i Södertörns tingsrätt till långa fängelsestraff för mord respektive medhjälp till mord. Männen överklagade domen och friades nyligen i hovrätten. 

Sex dödsoffer på fem år 

I tisdagskvällens "Brottsjournalen" i TV4 togs fallet upp. Polisen ser en risk att de blodiga konflikterna nu trappas upp och önskar hjälp fram allmänheten i kampen mot den grova organiserade brottsligheten. 

  – Det är sex unga människor som blivit ihjälskjutna under en period på fem år. Just nu är det ingen som är på väg till bårhuset, men det kan ändras medan vi sitter här i studion. Det är den utan jämförelse största gruppen av dödligt våld här i landet och den var i stort sett obefintlig om vi går 15 - 20 år tillbaka i tiden, säger Leif GW Persson i programmet. 

Han konstaterar vidare att gängen helt enkelt livnär sig på att begå grova brott – särskilt narkotikabrott, eftersom det är så man kan tjäna stora pengar. 

Kriminologiprofessorn konstaterar att männen är mycket farliga.  

– Det ska till väldigt lite som ska till för att utlösa de här konflikterna. Det kan vara så att man säger fel saker, man får ihop det med fel tjej eller att man har fel färg på sin jacka. Och då är det i gång. De har väldigt nära mellan sina känslor och sin aggressionsutlevelse, säger Leif GW Persson.  

GW:s lösning: Bura in dem för allt 

Enligt Leif GW Persson är det dock inte omöjligt att förebygga blodiga konflikter. Men det gäller att sätta dit de kriminella för allt olagligt de sysslar med, menar han. 

– Du ska ta dem för precis allt de håller på med, markera ut dem, för de gör väldigt många saker – inte sånt här (brutala mord som skjutningen, reds anm) det är tidskrävande och en liten andel av deras verksamhet – men de kan göra andra saker som kan göra att de hamnar i fängelse. Man ska inte missa en millimeter. Sitter de i finkan kan de i vart fall inte hålla på med sånt här. Tidvis är det en mycket stor andel av dem som sitter i finkan och då blir det lugnare, säger Leif GW Persson.   

Brottsjournalen sänds tisdagar 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.