Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor polisinsats vid SD-möte i Eskilstuna

<p>Polisen har kallat in förstärkning till platsen.</p>Foto: LÄSARBILD
<p>SD-ledaren Jimmie Åkesson tidigare under dagen i Eskilstuna.</p>Foto: Niklas Svensson

Maskerade personer försökte ta sig in på Sverigedemokraternas medlemsmöte i Eskilstuna.

Samtidigt befann sig SD-ledare Jimmie Åkesson inne i den utsatta byggnaden

– Det har varit lite problem utanför men det är inget som vi märkt av, säger Ludvig Grufman, pressekreterare till Jimmie Åkesson.

En grupp meningsmotståndare till Sverigedemokraterna störde under onsdagskvällen Sverigedemokraternas medlemsmöte på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna där SD-ledare Jimmie Åkesson talade till partimedlemmar.

Polisen kallade in förstärkningar från andra regioner för att säkra ordningen efter att maskerade personer bland annat använde pyroteknik för att störa arrangemanget. Personer på plats gjorde även försök att ta sig förbi polisens avspärrningar, utan att lyckas.

Försökte ta sig förbi avspärrningar

– Det verkar inte som, vad jag känner till nu, att det har varit några större incidenter i form av omhändertaganden, gripanden eller skadade. Det är så att vi har motat bort den här folksamlingen en bit bort från den här skolan där mötet har genomförts, säger Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisens Region Öst.

När Expressen når Jimmie Åkessons pressekreterare Ludvig Grufman på telefon vid 21-tiden på kvällen har han och SD-ledaren lämnat lokalen.

– Det har varit lite problem utanför men det är inget som vi märkt av. Vi hade absolut inga problem och som vi uppfattar det hade polisen och Säpo full kontroll över situationen, säger han.

Partiet hade förberett sig på att demonstrationer kunde ske med anledning av mötet.

– Det är klart att det är tråkigt att extremister bestämmer sig att störa och provocera under ett möte, men det är något vi har förberett för och tyvärr är det en del av verkligheten i dag, säger Ludvig Grufman.

Och fortsätter:

– Vi måste räkna med att sådant här kan ske. Det är inte första gången det händer.

Polisen uppskattar att gruppen av meningsmotståndare bestod av mellan 30 och 40 personer.

– Men det har varit svårt att avgöra eftersom de inte har varit samlade i en klunga.

Ett 50-tal personer ska ha körts från platsen, enligt polisuppgifter till Eskilstunakuriren.

"Hatar Jimmie Åkesson"

Enligt tidningens reporter på plats ska gruppen ha skrikit könsord samt att de "hatar Jimmie Åkesson".

Vid 20.30-tiden har stämningen lugnat sig.

– Mötet ska vara avslutat inne i lokalen, folksamlingen har skingrats och ett större antal har gått därifrån åt olika håll, säger Fredrik Kliman.

Att politiska motståndare försöker ta sig in på ett möte, det är allvarligt?

– Det kunde det kanske ha blivit om de hade tagit sig in, men nu gjorde de inte det. Vi upprättade ett område runtom skolan i syfte att ingen skulle ta sig in under mötet, och det har vi lyckats med, säger Fredrik Kliman.

SD: Beklagligt

Vilka var meningsmotståndarna?

– Jag har inga personnummer eller signalementuppgifter. Men det har varit personer som delvis maskerat sig och använt pyroteknik. Och de har haft dålig attityd gentemot polisen. Sedan vilka de är, det vet jag inte, säger Kliman.

Det har framgått att de är emot SD?

– Ja, de har inte haft samma åsikter som de som varit inne i lokalen.

Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, säger i ett skriftligt uttalande:

"Jimmie Åkesson har funnits på plats och hållit tal i samband med ett medlemsmöte i Eskilstuna. Det stämmer att det funnits maskerade män som försökt att störa mötet, och det är beklagligt att dessa människor inte respekterar demokratin som vi andra värnar."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.