Flera 14-åriga gärningsmän jagas nu av polis. Foto: Janne Åkesson/SwepixFlera 14-åriga gärningsmän jagas nu av polis. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Flera 14-åriga gärningsmän jagas nu av polis. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Det pågick en stor polisinsats vid Edsbergsskolan. Foto: Janne Åkesson/SwepixDet pågick en stor polisinsats vid Edsbergsskolan. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Det pågick en stor polisinsats vid Edsbergsskolan.

 Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen jagar en misstänkt gärningsman efter dådet. De jagar utöver det en person till, som ska ha flytt med den misstänkte gärningsmannen. Foto: LäsarbildPolisen jagar en misstänkt gärningsman efter dådet. De jagar utöver det en person till, som ska ha flytt med den misstänkte gärningsmannen. Foto: Läsarbild

Polisen jagar en misstänkt gärningsman efter dådet. De jagar utöver det en person till, som ska ha flytt med den misstänkte gärningsmannen.

 Foto: Läsarbild
Skolan är avspärrad och undervisningen ställs in från klockan 14. Foto: Meli Petersson EllafiSkolan är avspärrad och undervisningen ställs in från klockan 14. Foto: Meli Petersson Ellafi

Skolan är avspärrad och undervisningen ställs in från  klockan 14.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
Enligt polisen är den skadade personen elev på skolan. Foto: Stefan ReinerdahlEnligt polisen är den skadade personen elev på skolan. Foto: Stefan Reinerdahl
Enligt polisen är den skadade personen elev på skolan. Foto: Stefan Reinerdahl
Pojken ska vara lindrigt skadad. Foto: Meli Petersson EllafiPojken ska vara lindrigt skadad. Foto: Meli Petersson Ellafi

Pojken ska vara lindrigt skadad.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
Alla skolsköterskor och kuratorer i kommunen finns tillgängliga för de elever och personal som har behov av stöd, skriver skolans rektor. Foto: Meli Petersson EllafiAlla skolsköterskor och kuratorer i kommunen finns tillgängliga för de elever och personal som har behov av stöd, skriver skolans rektor. Foto: Meli Petersson Ellafi

Alla skolsköterskor och kuratorer i kommunen finns tillgängliga för de elever och personal som har behov av stöd, skriver skolans rektor.

 Foto: Meli Petersson Ellafi
Det ska ha varit ett slagsmål, där en kniv har åkt fram, berättar Expessens reporter Mathias Lühr. Foto: LäsarbildDet ska ha varit ett slagsmål, där en kniv har åkt fram, berättar Expessens reporter Mathias Lühr. Foto: Läsarbild

Det ska ha varit ett slagsmål, där en kniv har åkt fram, berättar Expessens reporter Mathias Lühr.

 Foto: Läsarbild
En attack ska ha skett på Edsbergsskolan i Sollentuna.En attack ska ha skett på Edsbergsskolan i Sollentuna.
En attack ska ha skett på Edsbergsskolan i Sollentuna.
En pojke har knivskurits på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun. Foto: Google street viewEn pojke har knivskurits på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun. Foto: Google street view
En pojke har knivskurits på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun. Foto: Google street view
Polisens hemsida.Polisens hemsida.
Polisens hemsida.

Stor polisinsats efter knivskärning på skola

Publicerad

En 14-årig pojke knivskars i dag på Edsbergsskolan i Sollentuna kommun med en macheteliknande kniv.

En misstänkt kunde senare gripas.

– Det finns en misstänkt som är gripen och förhörs just nu, säger Åke Westerlund, polisinspektör i Sollentuna.

Ytterligare en misstänkt gärningsman jagas fortfarande.

Larmet om knivattacken på skolan i Sollentuna i norra Stockholm kom in via larmnumret 112 klockan 11.55. Fredrik Ladenstedt, stationsbefäl vid polisen i Norrort, kunde kort därefter bekräfta att åtta patruller hade ryckt ut till platsen.

Expressens reporter Mattias Lühr anlände till platsen kort efter händelsen.

– Jag har pratat med poliser, och det ska ha varit ett slagsmål, där en kniv har åkt fram, säger han. Det verkar ha varit bråk mellan några ungdomar.

Polisen har sedan dess bekräftat att ett knivliknande föremål har använts och att en pojke har skadats i handen och armen.

– Det är flera skador. Han har skador man måste se om men det är inga livshotande skador. Han är vaken och har varit så hela tiden, säger Emil Juhlin, polisens insatsledare på plats.

Ett vittne som arbetar på platsen berättar att pojken gick ut själv från platsen, omlindad runt armarna.

Läget inte livshotande

– Enligt ambulanspersonalen är det inga livshotande skador, säger Albin Näverberg.

Den skadade pojken är elev på skolan.

Under eftermiddagen greps en misstänkt person, medan ytterligare en ännu jagas.

– Gripandet gick lugnt till, säger Åke Westerlund.

Rubriceringen gäller försök till mord. Enligt uppgifter från platsen ska den misstänkte gärningsmannen ha kommit till platsen med vapnet gömts i en påse.

 

LÄS ÄVEN: Bråket misstänks ha startat med ett kastat sudd

Stannade en buss

Under jakten på gärningsmännen stoppade också polisen en buss för genomsökning.

Har ni beslagtagit knivvapnet?

– Vad som händer på en brottsplats i det här läget är ingenting vi kommunicerar, även om vi hittar det ena eller det andra. Vi låter utredningen ha sin gång, säger Emil Juhlin, polisens insatsledare.

Vid 13-tiden började polisen att spärra av ett större område på skolan.

Strax efter händelsen uppgav Sara Carlson, rektor på Edsbergsskolan, att oroligheter pågick och bad att få återkomma. Ungefär en timme publicerades ett inlägg i hennes namn på skolans officiella Facebooksida.

"Pojken som blivit knivskuren är omhändertagen och har inga allvarliga skador. Han mår under omständigheterna bra. Skoldagen kommer att avslutas i dag kl.14. Alla skolsköterskor och kuratorer i kommunen finns tillgängliga för de elever och personal som har behov av stöd. Polisen har börjat sin utredning på plats och det finns vittnen till händelsen."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag